13.5 C
Brussel

Vlaams Belang aan kop in Vlaams-Brabant volgens recente peiling

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit een bevraging van Thema Media blijkt dat het Vlaams-Brabantse kiespubliek de voorkeur geeft aan het Vlaams Belang voor het Federaal Parlement. Dat meldt Leuven Actueel. Federaal lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant Britt Huybrechts reageert tevreden op de resultaten.

De bevraging liep van 21 maart tot 8 april 2024. In totaal werkten 1.094 stemgerechtigden uit de provincie mee aan het onderzoek. De resultaten van het onderzoek werden gewogen op leeftijd, geslacht, arrondissement en stemgedrag in 2019. ​

Vlaams Belang op kop

Volgens de peiling zou het Vlaams Belang 24,6 procent van de stemmen halen als het vandaag verkiezingen zouden zijn. N-VA volgt hen kort op met 23,5 procent van de stemmen. Cd&v neemt, met bijna 10 procent verschil (15 procent), de derde plaats in, gevolgd door Open Vld met 11,1 procent. Dat is opvallend, gezien de liberalen bijna een derde minder stemmen zouden halen dan in 2019.

Groen, Vooruit en PVDA scoren telkens minder dan 10% en halen respectievelijk 9,3 procent, 9,1 procent en 7,4 procent. 4,6 procent gaf dan weer aan om niet, blanco of ongeldig te willen stemmen, terwijl één op zes (17 procent) aangaf het nog niet te weten. Daarnaast stemde ook 1,6 procent op ‘andere partij’.

“Voeten blijven op de grond”

In aantal zetels zou dit betekenen dat het Vlaams Belang er enorm op vooruit gaat. Zij gaan dan immers van twee naar vier zetels. Federaal lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant Britt Huybrechts reageert tevreden op de resultaten. “Het is fantastisch om te zien dat ook in Vlaams-Brabant de ideeën van het Vlaams Belang doorsijpelen”, vertelt ze.

“Dé provincie van kopstuk Theo Francken (N-VA) en kopstuk Sammy Mahdi (cd&v) ligt duidelijk wakker van de problemen die de systeempartijen, waaronder de N-VA, ontkennen. De bevolking wil echte verandering. Sterker nog, de mensen vallen niet meer voor het goedkoop excuus dat een federale stem voor het Vlaams Belang een verloren stem is.”

“De peiling zit dus goed, maar de voeten blijven op de grond en het zal nog hard werken worden om dit resultaat te verzilveren, maar onze enthousiaste ploeg vol met geëngageerde topkandidaten is er klaar voor.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen