13.6 C
Brussel

Vivaldi doet “constitutionele striptease die rechtsstaat onwaardig is”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vivaldi-regering wil artikel 195 van de Grondwet voor herziening vatbaar verklaren, om zo een hele reeks andere artikelen makkelijker aan te passen. “Een constitutionele striptease die een rechtsstaat onwaardig is”, schrijven gastprofessor staatsrecht Emmanuel Vandenbossche (VUB) en auteur Lotte De Backer in De Tijd.

Dat de systeempartijen het niet zo nauw nemen met de Belgische Grondwet, is al langer geweten. Waren het Vlaams-nationalisten die liever hun eigen Vlaamse grondwet schreven, dan zou die houding niet misstaan. Voor de Belgicisten die ’tous ensemble’ het disfunctionele huwelijk tussen Vlamingen en Walen bij elkaar willen houden, is het echter een blamage.

In 2012 voegde men een overgangsbepaling toe aan artikel 195 van de Grondwet. Met deze passe-partout kan de wetgever, door enkel artikel 195 voor herziening vatbaar te verklaren, binnen dezelfde legislatuur ook aan een hele reeks andere artikelen sleutelen. Aan de kiezer duidelijk maken welke artikelen ze willen wijzigen, is zo niet meer nodig.

“Constitutionele striptease”

“Die constitutionele striptease is een rechtsstaat onwaardig”, schrijven gastprofessor staatsrecht Emmanuel Vandenbossche (VUB) en auteur Lotte De Backer in De Tijd. “De communautaire realisaties van de federale Vivaldi-coalitie zijn erg beperkt”, vervolgen ze. Al zit de herziening van dat beruchte artikel 195 er wel aan te komen.

Die aankondiging van de Vivaldi-regering is weinig verrassend. Ondanks de grootse beloftes over democratische vernieuwing, een nieuwe politieke cultuur en de waardering van de rechtsstaat, laat de Belgische particratie het land achter zoals het altijd al is: disfunctioneel en ondemocratisch.

Referendum

Door de passe-partout van artikel 195 verwijst de Vivaldi-regering de verplichte raadpleging van de kiezer naar de prullenmand. De systeempartijen hoeven niet langer aan de kiezer mee te delen welke grondwetswijzigingen ze willen doorvoeren. Zo speelt die wijziging van het juridisch waardevolste document in ons land, geen rol meer bij de verkiezingen.

“In dit verband vertoont de grondwetherzieningsprocedure duidelijk een democratisch deficit”, besluiten Vandenbossche en De Backer. “Mogelijk kan soelaas gevonden worden in het organiseren van een referendum of een volksraadpleging over aanpassingen van de Grondwet.”

Al zal die soelaas zeker en vast niet van de systeempartijen komen. Enkel het Vlaams Belang streeft duidelijk naar referenda op lokaal, Vlaams en nationaal niveau. “Wij hebben vertrouwen in onze mensen en willen hen dan ook meer beslissingsrecht geven”, klinkt hun programma. “Een zelfzekere democratie heeft geen probleem met bindende referenda.”

BRON:De Tijd
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen