8.6 C
Brussel

Vijf maanden voor verkiezingen: digitale meter dan toch niet verplicht?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Opmerkelijk: vijf maanden voor de verkiezingen begint Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zich vragen te stellen bij de verplichte installatie van een digitale meter, dat meldt HLN. Uit onderzoek van de SERV is gebleken dat de kosten ervan hoger dan verwacht uitvallen, ook voor gezinnen. De kans dat Demir deze regeling effectief terugdraait, is echter nihil. Enkele maanden terug bedreigde ze gezinnen die weigerden nog met boetes en zelfs een dagvaarding.

Tegen eind dit jaar zou 80 procent van alle aansluitingen in Vlaanderen de overstap moeten hebben gemaakt naar een digitale meter, althans volgens de geldende wetgeving. Een studie van de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, toont echter aan dat de kosten voor deze verplichte omschakeling veel hoger zijn dan verwacht. Het orgaan pleit dan ook voor een herziening van de regelgeving.

Omwille van de strenge Vlaamse regelgeving, zou de uitrol van de digitale meters Vlaanderen 3 miljard euro kosten, maar liefst 1,16 miljard meer dan geraamd. Voor het gemiddelde gezin zou de energiefactuur in plaats van de verwachte 400 euro, toenemen met 1.000 euro. Dat Demir nu pretendeert van mening te veranderen, valt te zien als een manoeuvre in het licht van de nakende verkiezingen.

Digitale meter jaagt Vlaming op kosten

Meer dan 13.000 Vlaamse gezinnen weigerden reeds de installatie van een dergelijke meter, onder andere omdat zonnepaneeleigenaars ermee op kosten gejaagd worden. In maart vorig jaar wou Demir hen nog vervolgen. Fluvius stuurt hen eerst twee ingebrekestellingen, van 273 en 295 euro respectievelijk. Bij een aanhoudend verzet, worden ze voor de rechter gedaagd. “Als men dan nog steeds weigert om de digitale meter te laten plaatsen, zal Fluvius gedwongen worden om, desnoods met een deurwaarder en een slotenmaker, de digitale meter te plaatsen”, klonk het toen bij de minister.

Het Vlaams Belang klaagt reeds langer de verplichte installatie van de digitale meter aan.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen