19 C
Brussel

Veroordeelde verkrachter ontsnapt per ongeluk uit gevangenis

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De veroordeelde verkrachter Mohamed B.B. (65) werd afgelopen vrijdag per ongeluk vrijgelaten uit de gevangenis van Sint-Gillis. De politie vaardigde vrijwel meteen een opsporingsverzoek uit. De feiten komen aan het licht op het ogenblik dat de naasten van Julie Van Espen een open brief richten aan de gevestigde politiek.

Op 21 april klopten cipiers aan op de celdeur van Mohamed B.B., Marokkaan en pleger van zedenfeiten en verkrachting. Hij is geïnterneerd en staat ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat betekent dat hij na zijn straf nog opgesloten blijft als blijkt dat hij nog steeds een gevaar is voor de maatschappij. 

Hij werd echter – tot zijn eigen verbazing – vrijgelaten zonder beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. Iemand die uit de gevangenis komt, voldoet normaal gezien aan een aantal vereisten. Zo is men zeker dat het om de juiste persoon gaat. In eerste instantie worden zijn naam en geboortedatum nagekeken. Daarnaast moet hij weten hoe zijn eigen vader en moeder heten. Tot slot legt hij zijn hand op een scherm dat zijn vingerafdrukken scant. “Wanneer er dan een groen licht verschijnt mag de man beschikken”, zegt een goede bron aan Gazet van Antwerpen.

Interne fout bleek een letterlijke vrijgeleide uit gevangenis voor Mohammed B. B.

Toch blijkt er intern iets fout te zijn gegaan. De man zou verwisseld zijn met een gedetineerde die een gelijkaardige naam draagt. Hoe B.B. uiteindelijk langs de vingerscan geraakt is, blijft nog onduidelijk. Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van de gevangenis, zit verveeld met de zaak. “We hebben een intern onderzoek geopend om te zien hoe één en ander is kunnen fout lopen. Als duidelijk is waar de tekortkoming lag, zullen er specifieke maatregelen genomen worden.”

Gelukkig werd de fout snel opgemerkt. “We hebben snel de politie verwittigd en er was een goede samenwerking”, zegt Van De Vijver. De federale politie vaardigde dezelfde avond nog een opsporingsverzoek uit. De man kon vorige woensdag ingerekend worden bij familie vlakbij de gevangenis van Sint-Gillis. Hij zou zich tijdens zijn aanhouding niet verzet hebben.

De feiten komen aan het licht op het ogenblik dat de naasten van Julie Van Espen een open brief richten aan de gevestigde politiek. “Julie had nog geleefd indien iedereen binnen het gerecht zijn verantwoordelijkheid had opgenomen”, aldus de ouders.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen