5.8 C
Brussel

Veroordeelde ambtenaar nog steeds bestuurder voor immo van vakbond

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eerder onthulde HLN dat drie ambtenaren de FOD Financiën opgelicht hadden voor een monsterbedrag door de ledenlijst van de vakbond te vervalsen. Ondanks een veroordeling, werkt één van hen opnieuw bij de FOD. Uit onderzoek van HLN blijkt nu ook dat de drie ambtenaren destijds met geld van de vakbond een vennootschap hebben opgericht, waarmee ze op eigen houtje vastgoed kochten. Eén van hen beheert op dit moment nog steeds het gebouw van die vakbond.

In 2021 veroordeelde de Antwerpse rechtbank drie leden van de vakbondsorganisatie NUOD Financiën tot een gevangenisstraf van een jaar. De drie ambtenaren konden immers onterecht subsidies verkrijgen door de ledenlijst van de NUOD te vervalsen. Een van de leden werd ontslagen bij de FOD. Hij stapte daarop naar de Raad van State, waar hij zijn gelijk haalde en weer aan de slag mocht bij de FOD.

Nu blijkt dat de drie veroordeelde ambtenaren een vennootschap hebben opgericht, Immo NUOD NV, om een kantoorruimte in Antwerpen te kopen. Dat gebeurde daarbovenop in dezelfde periode waarin ze de ledenlijst vervalsten. De vennootschap had een startkapitaal van ongeveer 130.000 euro en werd opgericht via een constructie vzw’s. Al die vzw’s werden opgericht door dezelfde personen.

Volgens het jaarverslag van 2021 bezit de vennootschap voor zo’n 270.000 euro aan eigendom, betaald met vakbondsgeld. Waar dat geld precies vandaan komt is niet duidelijk. Volgens de NUOD is dat geld uitsluitend afkomstig uit reserves en inschrijvingsgeld, maar andere betrokkenen wijzen naar onrechtmatig verkregen subsidies.

Nog steeds beheerder van kantoorruimte NUOD

Ondanks dat hij veroordeeld is, met pensioen is en niet meer actief is bij de vakbond, beheert één van die veroordeelde ambtenaren nog steeds de kantoorruimte van de NUOD. Hij is zelfs de enige gedelegeerd bestuurder vermeld bij de vzw’s die samen de vennootschap NV Immo NUOD beheren.

De ambtenaar is de vaste vertegenwoordiger van beide vzw’s die de vennootschap besturen. Dat roept de vraag op waar het geld vandaan kwam om het gebouw te financieren en of de NUOD Financiën niet te veel vertrouwen heeft in iemand die veroordeeld is voor subsidiefraude.

Professor Sofie Cools, gespecialiseerd in vennootschapsrecht aan de KU Leuven, zegt aan HLN dat “eenzelfde persoon eigenlijk niet eens als vaste vertegenwoordiger van meer dan één bestuurder [mag] optreden. Eén van de vzw’s waarvan hij de vaste vertegenwoordiger is, is ook de enige gedelegeerd bestuurder van de vennootschap, zodat de ambtenaar ook daar de touwtjes in handen heeft.”

“De raad van bestuur van een vennootschap zou bijvoorbeeld kunnen beslissen om eigendommen, zoals een gebouw, te verkopen. De aandeelhouders van de vennootschap kunnen de bestuurders wel ontslaan en de bestuurders en de gedelegeerd bestuurder kunnen hun vaste vertegenwoordiger ook ontslaan als ze het oneens zijn met de beslissingen die ze nemen. Maar als de ambtenaar de facto ook de besturende vzw’s en de algemene vergadering van aandeelhouders van de vennootschap controleert, dan zal dat wellicht niet gebeuren.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen