18 C
Brussel

Vermeersch: “confederalisme zal gigantische overheidsschuld niet verhelpen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nu de Europese Commissie een procedure wil openen tegen België vanwege het enorme begrotingstekort, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) in een mededeling dat het confederalisme van Bart De Wever (N-VA) daarbij geen heil zal brengen.

“Europa beoordeelt de overheidsschuld en de begroting voor alle overheden van een land samen als één geheel, en dus zit België heel terecht op het strafbankje”, vertelt Vermeersch. “Een confederale hervorming is alleszins geen oplossing. Vlaanderen blijft in dat geval immers mee verantwoordelijk voor het nefaste beleid in Wallonië terwijl het daar niets over te beslissen heeft.”

Geen sprake van sanering in Wallonië en Brussel

“De torenhoge overheidsschuld is integraal veroorzaakt door Wallonië en Brussel”, vervolgt het Kamerlid. “Enkel bij crisissen is er ook in Vlaanderen een tekort. Vlaanderen is ook zonder bijkomende maatregelen op weg naar een begroting die in orde is. Maar in Wallonië en Brussel is er nog lang geen sprake van enige sanering.”

“Het lakse beleid van de door links gedomineerde regeringen zorgt er voor steeds meer belastingen en nog grotere tekorten. Langs Franstalige kant klinkt dan steevast de roep naar meer federale solidariteit, en daarmee worden nog meer transfers vanuit Vlaanderen bedoeld. Die transfers zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 8 miljard per jaar zonder intrestlasten.”

Ordelijke opdeling van België is enige uitweg

Volgens het Vlaams Belang mag Vlaanderen daarom niet opdraaien voor een probleem met Waals-Brusselse oorsprong. “De sanering waarvoor we nu staan mag niet op onze schouders terechtkomen”, besluit Vermeersch. “Wie het tekort veroorzaakt heeft, draagt ook de verantwoordelijkheid om het op te lossen. Niet het confederalisme, maar enkel een ordelijke opdeling van België biedt hiervoor een duurzame oplossing.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen