21.4 C
Brussel

VB: strengere straffen voor kunstvandalisme bij klimaatprotesten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang pleit voor strengere straffen voor vandalisme tegen kunst en cultureel erfgoed, naar aanleiding van recente incidenten zoals de beschadiging van ‘Klaprozen’ van Claude Monet in het Musée d’Orsay in Parijs. Dat vertelt de partij in een mededeling. Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) benadrukt de noodzaak om de huidige strafmaat te verhogen om toekomstige aanvallen te ontmoedigen.

Recentelijk werd een jonge vrouw gearresteerd nadat ze het schilderij ‘de klaprozen’ van Claude Monet in het Parijse Musée d’Orsay beschadigde. Ze plakte er een afbeelding van een apocalyptisch landschap overheen. “De linkse extremiste in kwestie wou daarmee blijkbaar de gevolgen tonen van een opwarming van de aarde met vier graden Celsius”, aldus Bury.

“De vraag is nu welke blijvende schade het werk aan deze aanslag overhoudt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, die dit jaar nog overgoten werd met soep, werden ‘Klaprozen’ niet door glas beschermd.”

Gevoel van straffeloosheid

Bury benadrukt dat dit probleem niet beperkt blijft tot Frankrijk, maar ook in Vlaanderen oprukt. Ze wijst op een geval waarbij een klimaatactivist slechts een opschorting van straf kreeg voor het beschadigen van een schilderij van Jan Van Eyck. Dit schept volgens haar een gevaarlijk precedent dat toekomstige vandalen een gevoel van straffeloosheid geeft.

“Geen enkele strijd, ook niet deze voor het klimaat, rechtvaardigt dit soort criminaliteit of terreur”, besluit Bury. De autoriteiten moeten vernieling en beschadiging van kunstvoorwerpen krachtig aanpakken en strengere straffen durven uitspreken. “Vandaag is de strafmaat een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar. Om onze kunstschatten beter te beschermen tegen extreemlinkse vandalen moeten we dit optrekken naar zes maanden tot drie jaar.”

Lees ook:

Extreemlinkse klimaatactivisten proberen Mona Lisa te vandaliseren

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen