6.6 C
Brussel

VB: “Kennis van streektaal cruciaal voor Belgische nationaliteit”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil dat kennis van de lokale taal een verplichte eis wordt voor wie de Belgische nationaliteit wil verkrijgen. Kamerlid Werner Somers (Vlaams Belang) diende hiervoor amendementen in op wetsvoorstellen van cd&v en N-VA. Dat meldt het Vlaams Belang in een mededeling. Somers benadrukt dat het beheersen van de taal van het taalgebied waar een kandidaat-Belg woont essentieel is. Dit is volgens hem cruciaal voor een succesvolle integratie.

Momenteel volstaat kennis van een van de drie landstalen om Belg te worden, ongeacht de woonplaats. Dit betekent dat iemand in Vlaanderen de Belgische nationaliteit kan verkrijgen zonder Nederlands te spreken, iets wat Somers “onlogisch” noemt. In 2023 werden 32.606 vreemdelingen Belg door een nationaliteitsverklaring af te leggen, zonder eisen omtrent streektaal.

Vreemdeling kan Belg worden door kennis van het Frans

N-VA en cd&v dienden voorstellen in voor een burgerschapstest, maar volgens Somers gaan deze niet ver genoeg. De voorstellen vereisen slechts een basiskennis van een landstaal, wat volgens hem niet voldoet aan de vereisten voor lokale integratie. Zo zou een vreemdeling in Vlaanderen Belg kunnen worden door enkel Frans te spreken. Ook blijft het mogelijk om de test in een andere taal af te leggen dan die van het taalgebied waar de kandidaat woont. “De kandidaat-Belg dient zo slechts de kennis van “één van de drie landstalen” te bewijzen”, stelt Somers.

Somers wil met zijn wetsvoorstel de nationaliteitswetgeving verder hervormen en verstrengen. Hij pleit voor een “omvattende hervorming” waarin de streektaal centraal staat: “Het is evident dat kennis van de streektaal een absolute vereiste moet zijn voor wie de Belgische nationaliteit wil verkrijgen”, besluit Somers.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen