9.7 C
Brussel

VB keert zich tegen controversiële premie elektrische wagens

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De vorig jaar september aangekondigde premie voor elektrische wagens wordt nog altijd afgekeurd door het Vlaams Belang. Zo valt de lezen op hun website. De Vlaamse regering besliste vrijdag dat de controversiële premie alleen dit jaar nog aangevraagd mag worden. “Dit blijft niettemin barslecht beleid dat handenvol belastinggeld kost”, zegt Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Bart Claes (Vlaams Belang). “Het is overigens nog steeds de vraag waar de Vlaamse regering het geld nu wel vandaan wil halen. Wij kanten ons alvast tegen een uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens.”

Vorig jaar september kondigde de Vlaamse regering onder impuls van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan dat er een premie zou komen voor iedereen die een elektrische auto aankoopt. Deze zou gelden van 2024 tot en met 2026 en jaarlijks afgebouwd worden. Het Vlaams Belang was al meteen tegen de maatregel. “Het is barslecht beleid”, zei Bart Claes, Vlaams Parlementslid namens het Vlaams Belang. “Het was een pure verkiezingsstunt: de worsten van Woeste, de premie van Peeters. Deze afgang voor de Vlaamse regering stond in de sterren geschreven. Enkel wie al van plan was een dure elektrische wagen aan te schaffen zou profiteren van deze premie en het geld kan veel beter ergens anders aan besteed worden.”

“Deze afgang voor de Vlaamse regering stond in de sterren geschreven”

Buiten de partijpolitiek, uitte ook de Raad van State hevige kritiek op de premies en stelde de betaalbaarheid ervan in vraag. “Het is nog steeds de vraag waar de Vlaamse regering het geld nu wel vandaan wil halen”, zei Claes. “Een nieuwe uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens is voor ons onaanvaardbaar.”

Het Vlaams Belang vindt dat er sprake is van “paniekvoetbal” binnen de Vlaamse regering. Deze heeft immers beslist dat vanaf 2029 geen enkele wagen met een verbrandingsmotor verkocht mag worden. Het Vlaams Belang is fel tegen dit verbod. “Niemand is er zeker van dat elektrische wagens binnen enkele jaren al even duur zullen zijn als een wagen met een verbrandingsmotor”, besluit Claes. “Dat beseft deze Vlaamse regering ook en dus neemt ze overhaaste en slechte maatregelen zoals het premiebeleid. Met het Vlaams Belang willen we het verbod onmiddellijk terugdraaien.”

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen