18.7 C
Brussel

VB hekelt nieuwe ondergrens voor onderzoek naar internetfraude

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft aangekondigd dat het geen zaken van internetfraude meer zal onderzoeken als het slachtoffer minder dan 1.000 euro heeft verloren. Dat besluit komt voornamelijk door een tekort aan personeel, zo meldt VRT NWS. “Op die manier wordt criminaliteit gefaciliteerd in plaats van bestreden”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) in een mededeling.

Niet enkel het parket van Oost-Vlaanderen heeft een ondergrens voor onderzoek naar internetfraude ingevoerd. Het parket van West-Vlaanderen voerde vorig jaar eveneens een grens van 2.500 euro in. In Limburg ligt de grens dan weer op 500 euro, afhankelijk van de locatie en de recentheid van de feiten. Ook in Leuven is een dergelijke grens ingesteld, hoewel het exacte bedrag niet wordt vermeld. Deze maatregelen zijn volgens de parketten noodzakelijk vanwege het grote aantal aangiftes en het beperkte aantal personeelsleden.

“Elke vorm van criminaliteit moet bestreden worden”

Het Vlaams Belang reageert fel op de nieuwe maatregel van het parket van Oost-Vlaanderen. Kamerlid Marijke Dillen stelt dat elke vorm van criminaliteit bestreden en vervolgd moet worden. Volgens Dillen wordt criminaliteit door deze maatregel gefaciliteerd in plaats van bestreden. Ze benadrukt dat het Vlaams Belang al jaren pleit voor het volledig invullen van alle onderzoeks- en opsporingsdiensten.

“De politie mag dan wel benadrukken dat de slachtoffers altijd aangifte moeten blijven doen, omdat dit helpt om criminele netwerken op te sporen”, merkt Dillen op. “Maar de mensen zullen niet snel geneigd zijn aangiftes te doen waar toch geen gevolg aan wordt gegeven. En de slachtoffers, die blijven verweesd achter. De straffeloosheid regeert, en daar zal het Vlaams Belang zich steeds tegen blijven verzetten.”

De partij dringt er bij de minister van Justitie dan ook op aan om het personeelsprobleem bij justitie aan te pakken en te zorgen voor voldoende capaciteit om alle vormen van criminaliteit te bestrijden.

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen