5.8 C
Brussel

VB en politievakbonden vol ongeloof na vrijlating terreurverdachte

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen vrijdag wist de lokale politie Brussel-Zuid een man te arresteren die agenten met de dood bedreigde en een aanslag dreigde te plegen. Bij de terreurverdachte thuis werd een oorlogswapen en munitie aangetroffen. De onderzoeksrechter liet hem reeds vrij onder voorwaarden, zo meldt BRUZZ. “Dat zoiets gebeurt, nauwelijks twee maand na een terreuraanslag waarbij twee doden vielen, is totaal onbegrijpelijk en onverantwoord”, klinkt het bij Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een mededeling. 

De terreurverdachte werd gearresteerd tijdens een controleactie in Brussel-Zuid. Twee agenten werden daarbij met de dood bedreigd. De man dreigde ermee beide agenten die de controle uitvoerden te zullen vermoorden met een wapen. Na zijn overbrenging naar de politiezone Zuid, uitte hij nogmaals doodsbedreigingen aan het adres van de politie. Eveneens stelde hij een aanslag te zullen plegen na zijn vrijlating.

Bij de huiszoeking trof de politie een oorlogswapen en munitie aan. De Brusselse onderzoeksrechter besloot de man vrij te laten onder voorwaarden, ondanks de glashelder gestipuleerde en herhaaldelijke bedreigingen én de gevonden wapens.

Terreurverdachte vrijgelaten amper maand na terreuraanslag

“Dat dit gebeurt, nauwelijks twee maand na een terreuraanslag waarbij twee doden vielen is onbegrijpelijk en onverantwoord”, reageert Depoortere verontwaardigd. “Men speelt met de veiligheid van zowel politie als burgers. Hebben we dan werkelijk niets geleerd?” Zowel Depoortere als Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) kondigen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken te zullen interpelleren.

“Agenten met de dood bedreigen, oorlogswapens en munitie thuis bewaren en met een aanslag dreigen? U gaat niet naar de gevangenis”, reageert Depoortere ook op X. “Alleen in dit absurd land werkelijkheid.”

Ook politievakbond ACV Politie reageert verbolgen op X. “Wablieft? Bijna een jaar geleden deed zich exact hetzelfde voor. Met dramatische gevolgen. Een shock toen voor elke politieagent. Enkel justitie leert niet. Een schande voor parket en onderzoeksrechter. Deze justitie laat de politie in de kou staan.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen