21.4 C
Brussel

VB boven kwart van de stemmen in laatste DPG-peiling voor verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

25,8%. Dat is het enorme aandeel stemmen dat de formatie van Tom Van Grieken zou binnenhalen zondag volgens de nieuwste (en laatste voor zondag) peiling van VTM en HLN. “Hou vol, we komen eraan! Samen maken we Vlaanderen weer van ons”, communiceert de nationalistische partij donderdag. En de strijd voor zondag is nog niet gestreden, want 21% weet het nog niet.

Nog twee maal slapen en het is zo ver. Dat moeten we allemaal naar het kieshokje om ons Europees, federaal en Vlaams Parlement samen te stellen. En de nieuwste peiling (en laatste voor de verkiezingen) van DPG Media schetst hoe zondag er zou kunnen uitzien. Met een monsteroverwinning voor het Vlaams Belang en allicht een zetelmeerderheid voor de V-partijen.

Want, terwijl het Vlaams Belang 25,8% behaalt, zou N-VA 21% halen. Opgeteld is dat bijna 47%. Door het telsysteem D’Hondt zal dit wellicht een V-zetelmeerderheid opleveren ofwel meer dan 62 Vlaams-nationalistische zetels in het Vlaams Parlement.

Kiesdrempels voor Groen en Open Vld goed mogelijk

Een oorzaak die hier aan bijdraagt, is de zeer zwakke score van Groen met amper 6,1%. Dat is zeer dicht bij de kiesdrempel en is bovendien een gemiddelde score over gans Vlaanderen. Dat wil zeggen dat in bepaalde provincies zoals West-Vlaanderen of Limburg de ecologisten van Nadia Naji en Petra De Sutter allicht onder de kiesdrempel duiken.

Wie hetzelfde zou kunnen meemaken is Open Vld. De liberalen scoren amper 7% in de laatste peiling. Dat is niet eens voldoende voor een zetel in het Europees Parlement. In provincies als Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zou dat evenzeer kunnen betekenen dat er geen blauwe Kamerzetel inzit.

De extreemlinkse PVDA doet het dan weer matig goed, met 10,2%, net boven de symbolische 10%-grens. Cd&v en Vooruit gaan de communisten voor met respectievelijk 12,3% en 15,6%.

Grafische voorstelling peiling DPG.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen