5.5 C
Brussel

Vandalisme in Brusselse metrostations steeg vorig jaar met 83 procent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal gevallen van vandalisme in de metrostations van Brussel is vorig jaar met maar liefst 83 procent gestegen. De kosten voor de MIVB liepen op tot 1,68 miljoen euro in 2023. Deze informatie kwam aan het licht na een schriftelijke vraag van Dominiek Lootens-Stael, fractieleider van Vlaams Belang in het Brussels Parlement, aan Elke Van den Brandt, de minister van Mobiliteit van Groen. “Op een jaar tijd is het vandalisme in de metrostations letterlijk geëxplodeerd. Gecombineerd met de drugsconsumptie en alomtegenwoordige bedelarij is de ondergrondse infrastructuur er zichtbaar op achteruit gegaan. Er is dringend nood aan een kordate aanpak”, aldus Lootens-Stael in een mededeling

In 2023 bleven de geschatte kosten voor vandalisme op het netwerk van de MIVB aanzienlijk, met een totaal van 3.063.179 euro. Dit bedrag vertegenwoordigt een daling van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin de kosten voor opzettelijke beschadigingen door gebruikers op 3.413.873 euro werden geraamd. Een markante observatie is de significante afname van de kosten gerelateerd aan vandalisme op de voertuigen in 2023.

“Een goede zaak, die spijtig genoeg het vandalismeprobleem niet oplost”, stelt Lootens-Stael. “Bij het nader bekijken van de raming valt op dat de ondergrondse infrastructuur het nieuwe doelwit is geworden van de vandalen. De ondertussen gekende onveiligheid gecombineerd met drugsconsumptie trekt nieuwe problemen aan.”

Vandalisme vormt enorme financiële last

De recente statistieken van de MIVB tonen een aanzienlijke toename van 83% in de kosten voor vandalisme binnen de Brusselse metrostations, wat resulteert in een extra last van 763.000 euro voor het jaar 2023. Hiermee komt de totale schadepost voor de metrostations op ongeveer 1,68 miljoen euro.

Deze schade omvat niet alleen de conventionele vormen van vandalisme, zoals graffiti, beschadigde brandblussers, obstructie van roltrappen, of het reinigen van tags, maar ook een significante stijging in de vernielingen aan toegangspoortjes, wat alleen al 218.000 euro kostte. Daarnaast zijn de beschadigingen aan verlichting en elektriciteitskasten, goed voor 163.000 euro, en de vernielingen aan hekken en luiken van de stations, die 340.000 euro schade veroorzaakten, opmerkelijk.

Dweilen met de kraan open in Brussel

“Een stijging die gepaard gaat met de veralgemening van het drugsprobleem in het openbaar vervoer”, vervolgt het parlementslid. “Hoe langer de regering het nalaat om de drugsverslaafden, bedelaars en amokmakers uit de metrostations te weren, hoe groter het probleem zal worden. Ten koste van de gewone reiziger, letterlijk en figuurlijk.”

De fractievoorzitter is zich er terdege van bewust dat het op heterdaad betrappen van vandalen een uitdagende opgave blijft. In 2023 slaagde de politie erin om 55 vandalen op heterdaad te betrappen, een toename ten opzichte van de 44 betrappingen in 2022. “Met slechts 537 PV’s in 2023 is de pakkans nog steeds veel te laag. De verhoogde aanwezigheid van de politiediensten in de metrostations werpt wel zijn vruchten af. Maar het blijft nog steeds dweilen met de kraan open”, besluit Lootens-Stael. “Zolang men tolereert dat drugsverslaafden, bedelaars en amokmakers de Brusselse metrostations gebruiken als speelveld, zal er niets veranderen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen