6.2 C
Brussel

Van Quickenborne kan drugs zelfs niet uit de gevangenissen houden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nog nooit werden zoveel pakketten met drugs en GSM’s onderschept die over de muren werden gegooid van de Antwerpse gevangenis. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wijdt de toename van illegale luchtpost aan de Sky ECC-affaire, maar tot nu toe is het gooien van GSM’s of drugs in gevangenissen niet eens strafbaar.

Eerder vorige maand brak er een fikse vechtpartij uit in de Antwerpse politie. Enkele Tunesiërs ging met een ander groepje gedetineerden op de vuist omdat die laatsten met hun verwachte drugs en/of telefoons gingen lopen. De Antwerpse politie moest 40 manschappen optrommelen om de orde te herstellen. De taferelen zijn schering en inslag, want niet alleen is de gevangenis in de grootste drugsstad van het land amper beveiligd tegen de praktijk, bovendien is de praktijk zelf niet eens strafbaar.

In 2020 ging het nog om 187 pakjes drugs en 53 GSM’s. In 2022 ging het al om 436 drugspakketten en 308 GSM’s. En dan weten we niet eens hoeveel pakketten er niet onderschept zijn.

Drugshonden, netten en strenge straffen tegen clandestiene pakketbezorgers bij gevangenissen

Van Quickenborne kondigt acties aan, zoals het eindelijk strafbaar stellen van voorwerpen over een gevangenismuur gooien, maar oppositiepartij Vlaams Belang is er niet gerust in. Die partij stelt dat Van Quickenborne al ‘veel beloofde en aankondigde, maar weinig heeft uitgevoerd’. “De minister reageerde door te stellen dat hij in het nieuwe Strafwetboek een regeling zou uitwerken om ‘overgooiers’ te bestraffen”, laat Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) weten in een persmededeling. “Maar hij mag niet wachten op het nieuwe Strafwetboek, want die tijd heeft hij niet. De inwerkingtreding ervan wordt immers pas verwacht in 2025 of 2026.”

Dillens partij eist daarom netten over de Belgische gevangenissen en onmiddellijke en strenge straffen voor ‘overgooiers’. “Tot slot moet er werk worden gemaakt van grondige en systematische toegangscontroles met drugshonden, om zowel bezoekers als gevangenen te controleren.”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen