13.6 C
Brussel

Van Grieken (VB) maakt korte metten met Depraetere (Vooruit)

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken haalt hard uit naar Melissa Depraetere (Vooruit) in hun dubbelinterview met HUMO. “U lijdt aan het stockholmsyndroom: wij worden gegijzeld door de Walen en u omarmt de gijzelaar”, werpt Van Grieken zijn ambtgenote tegen. “Binnen het Belgische bestel krijg je níks meer opgelost.”

Rond migratie vliegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken er meteen in. “U staat aan de kant van Voka: de lusten voor de werkgevers, de lasten voor de maatschappij”, zegt hij tegen Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. “We hebben geen buitenlandse arbeidsreserves nodig, want die zijn er al. Bijna de helft van de niet-Europese migranten heeft geen job.”

De ‘flinkse’ praatjes van Vooruit worden na de verkiezingen nooit werkelijkheid, zegt de Vlaams Belang-voorzitter. “Uw regering heeft net een gigantisch aantal asielzoekers opgevangen”, aldus Van Grieken “En nu komt u, vlak voor de verkiezingen, met een flinks programma om te verbloemen dat u vier jaar het omgekeerde hebt gedaan.”

Koopkracht

De koopkracht zorgt eveneens voor spanning. Terwijl Vooruit onder andere op zoek gaat naar extra belastinginkomsten, gaat het Vlaams Belang voor minder spilzucht. “Van elke 100 euro die je verdient, pakt de staat er 52 af“, zegt Van Grieken. “En toch staat de begroting in het rood en hebben we een immense schuld.”

De Vlaams-nationalisten van Van Grieken willen daarom fors besparen op het politiek systeem, de communautaire kosten en de migratiefactuur. “Wist u dat 40 procent van alle leeflonen in België naar niet-Belgen gaat?” De winsten van die besparingsoperatie moeten naar koopkracht en terug de gewone Vlaming, via een belastingverlaging.

Depraetere (Vooruit) “vertelt hier de fantasieën”

Ook de communautaire agenda van de socialisten is een lege doos voor Vlaanderen, volgens Van Grieken. “Hervormingen in de arbeidsmarkt? De PS zegt non. Besparingen op de politiek? Alweer non. Zo ging het de voorbije vier jaar. Binnen het Belgische bestel krijg je níks meer opgelost.”

Van een grondige staatshervorming willen Depraetere en Vooruit echter niets weten. “We gaan toch geen tijd verliezen met communautaire gesprekken die nergens toe leiden?” Volgens Van Grieken lijdt ze aan “het stockholmsyndroom: wij worden gegijzeld door de Walen en u omarmt de gijzelaar.”

“Wij zijn enkel goed om te betalen, maar mogen niks bepalen. Dat moet stoppen”, benadrukt Van Grieken. “Wij willen een soevereiniteitsverklaring doen, die volgens grondwetsexperts legitiem is. Daarna gaan we met de Franstaligen binnen de vijf jaar een faire scheiding onderhandelen.”

BRON:HUMO
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen