16.9 C
Brussel

Van Grieken steekt cafébazin ‘Viking’ in Gent hart onder de riem

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Van Grieken bezocht dinsdag de befaamde en oudste cafébazin van Gent: Lisbeth (87). Zij werd begin dit jaar brutaal overvallen, maar ze staat weer met volle moed achter haar tapkast. De Vlaams Belang-voorzitter kwam nog wat extra energie meegeven: “als we in 2024 aan de macht zijn, maken van veiligheid [terug] een topprioriteit”, beloofde Van Grieken de kranige dame.

58 jaar schenkt Lisbeth al pintjes in De Viking aan de Muide in Gent. Haar stamgasten zijn een bont allegaartje van matrozen, dokwerkers, buurtbewoners en geregeld ook bestuursleden of mandatarissen van Vlaams Belang Gent. In al die tijd heeft ze nog nooit aan opgeven gedacht.

Eind januari werd ze echter brutaal overvallen door drie gemaskerde inbrekers van buitenlandse origine; Nederlands konden ze niet. “Money or gold”, klonk het. De bandieten trokken zelfs de ringen van Lisbeths vingers, met een breuk tot gevolg.

“Ze krijgen mij niet klein”

Maar “ze krijgen mij niet klein”, liet Lisbeth dinsdag nogmaals door V-NIEUWS optekenen. Ze had die dag ook bijzonder bezoek over de vloer. Tom Van Grieken wou heel graag passeren langs de bruine kroeg en “monument in Gent” en Lisbeth ontving de Vlaams Belang-kopman maar al te graag. “Ik was niet verbaasd.”

“Als we in 2024 aan de macht zijn, dan maken we veiligheid een topprioriteit”, zei Van Grieken op zijn beurt aan Lisbeth. “Met een zerotolerantie voor criminaliteit”. Van Grieken had ook aandacht voor de menselijke kant achter de criminaliteitscijfers. Want los van de verloren materiele zaken blijven slachtoffers van getraumatiseerd achter. “Dat mogen we niet vergeten en altijd voldoende zorg voor dragen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen