Twitter wil niet langer deel uitmaken van de vrijwillige EU-regelgeving voor internetplatformen. Volgens Eurocommissaris Thierry Breton is het bedrijf van multi-miljardair Elon Musk uit de EU-overeenkomst gestapt. Dat meldt De Standaard. “Het lexicon is toch eigenlijk fantastisch. Mensen moeten zogenaamd beschermd worden tegen ‘nepnieuws’, ‘haatspraak’, ‘desinformatie’, etcetera, en dat door het outsourcen van censuur onder het mom van ‘European values'”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op Twitter.
Twitter wil de EU-gedragscode voor interplatformen niet langer volgen. Die praktijkcode bestaat sinds 2018 en heeft als doel ‘de strijd tegen desinformatie’ aan te gaan. Begin dit jaar had de Europese Commissie al kritiek op Twitter omdat het als enige ondertekenaar een onvolledig activiteitenverslag neerlegde. Bovendien wilde het bedrijf geen informatie geven over hoe het desinformatiestromen precies wil aanpakken. Eurocommissaris Thierry Breton meldt nu dat Twitter uit de overeenkomst is gestapt.
Wet tegen desinformatie
De grootste internetplatformen moeten vanaf eind augustus voldoen aan de nieuwste Europese wet inzake digitale diensten (Digital Services Act). Die maakt het mogelijk om bedrijven die ‘desinformatie laten woekeren’ harder aan te pakken. De Europese Commissie wil dat ook Twitter aan de verplichtingen voldoet. “Strijden tegen desinformatie zal vanaf 25 augustus een wettelijke verplichting worden op basis van de DSA. Onze teams zullen klaarstaan om te handhaven”, zo schrijft Breton op Twitter. “Je kunt wegrennen, maar je kunt je niet verstoppen.”
European values
“Het lexicon is toch eigenlijk fantastisch. Mensen moeten zogenaamd beschermd worden tegen ‘nepnieuws’, ‘haatspraak’, ‘desinformatie’, et cetera, en dat door het outsourcen van censuur onder het mom van ‘European values'”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche op het nieuws. “Tijdens de vergaderingen als schaduwrapporteur op DSA en politieke advertenties was de pure intellectuele armoede van de voorstanders daarvan werkelijk een plezier, toegegeven.”
Elon Musk
Sinds de overname van Twitter door Tesla-baas Elon Musk, wordt er steeds minder gemodereerd op Twitter. Hij wil van het medium een plek van vrije meningsuiting maken. Dat betekent dat alle meningen geuit mogen worden, zolang ze niet in strijd zijn met de wegeving van het desbetreffende land. Die aanpak kwam Musk eerder al op kritiek te staan vanuit de Europese Commissie. “De vrije meningsuiting heeft haar grenzen”, klonk het toen. De Commissie zou Twitter binnenkort dus kunnen sanctioneren indien het bedrijf haar wettelijke verplichtingen niet nakomt.
Het lexicon is toch eigenlijk fantastisch. Mensen moeten zogenaamd beschermd worden tegen 'nepnieuws', 'haatspraak', 'desinformatie', etc en dat door het outsourcen van censuur onder het mom van 'European values'. Tijdens de vergaderingen als shadow rapporteur op DSA en… pic.twitter.com/vLCNoPCdom
— Tom Vandendriessche (@TomVandendriese) May 27, 2023
— Elon Musk (@elonmusk) May 7, 2023