Een jury in New York heeft dinsdag voormalig president Donald Trump burgerlijk aansprakelijk gesteld en bevonden voor seksueel misbruik en aanranding van schrijfster Elizabeth Jean Carroll drie decennia geleden, maar niet voor verkrachting. De jury legde hem een schadevergoeding van 5 miljoen dollar op, zo meldt Breitbart.
Trump besloot niet te getuigen voor zijn eigen verdediging. In plaats daarvan werd een video afgespeeld van zijn verklaring in de zaak, waarin hij zei dat hij zich mevrouw Carroll niet herinnerde en dat hij zich niet tot haar (of haar advocaat) aangetrokken zou hebben gevoeld.
Verboden bewijs tegen Trump
Carroll had moeite zich de datum te herinneren waarop het vermeende seksuele misbruik plaatsvond – zelfs het jaar – maar de rechter stond controversieel toe dat andere vrouwen getuigden dat zij soortgelijke ervaringen hadden. Normaal gesproken is dergelijk bewijs niet toelaatbaar, behalve in een paar zeer specifieke omstandigheden.
Omdat de zaak geen strafzaak was, mocht het juridische team van de aanklager negatief commentaar leveren op de weigering van Trump om te getuigen en mocht de jury daaruit negatieve conclusies trekken.
Vragen bij de neutraliteit
De jury oordeelde ook dat Trump de vrouw heeft belasterd in zijn reacties op haar rechtszaak, die evenwel werd aangemoedigd door anti-Trump-advocaat George Conway en gesteund door de Democratische megadonor Reid Hoffman, een medewerker van de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. De rechter, Lewis Kaplan, was nog door Democratisch oud-president Bill Clinton aangesteld. Dat er vragen kunnen zijn omtrent de neutraliteit tijdens de proces, vinden medestanders van Trump logisch.
Het campagneteam van Trump gaf dezelfde dag nog een verklaring uit: “De nooit eindigende heksenjacht van de Democratische Partij op President Trump heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. […] We hebben toegestaan dat valse en totaal verzonnen claims van verontruste individuen zich met onze verkiezingen bemoeien, wat grote schade aanricht.”
“Vergis je niet, deze hele nepzaak is een politieke poging om president Trump aan te vallen omdat hij nu een overweldigende koploper is om opnieuw tot president van de Verenigde Staten te worden verkozen”, voegde het team eraan toe. De voormalige president zal zich verzetten tegen de zaak en in beroep gaan.