5.5 C
Brussel

Tom Vandendriessche (VB) uit kritiek op vrijmetselaar De Gucht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een opmerkelijk interview met het weekblad Humo sprak oud-Europees commissaris Karel De Gucht (Open Vld) openlijk over zijn lidmaatschap bij de vrijmetselaars. Hij deelde zijn gedachten over het lidmaatschap van leden van het Vlaams Belang bij dergelijke loges, waarbij hij suggereerde dat dit onwaarschijnlijk zou zijn vanwege de nationalistische standpunten die vaak tegenover dergelijke clubjes staan. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) reageerde op deze opmerking via het sociale mediaplatform X.

“De loge is ook een zeer democratisch gezelschap. Wie lid wil worden, wordt uitgebreid ondervraagd over zijn opvattingen en opinies. Iemand van Vlaams Belang zal er daarom nooit binnen raken. Extreme partijen horen er niet thuis”, zo stond er te lezen in Humo, een voormalig satirisch weekblad dat tegenwoordig steeds meer linkse standpunten lijkt in te nemen. De persoon achter deze uitspraak is niemand minder dan Karel De Gucht, voormalig minister van Buitenlandse Zaken voor Open Vld tijdens de regering-Verhofstadt II.

De vrijmetselaarsloges zijn groepen van mensen, vaak uit liberale kringen, die samenkomen om activiteiten te organiseren. Ze worden soms beschouwd als een schimmige organisatie. Europees Parlementslid van het Vlaams Belang Tom Vandendriessche bracht dit gebrek aan transparantie bij de loges ter sprake.

“Wat heeft men te verbergen?”

In een tweet vat Vandendriessche zijn standpunt over de woorden van De Gucht kort en bondig samen. Hij is van mening dat dergelijke groepen mogelijk iets te verbergen hebben. “Hoge ambtenaren en politici zouden in een transparantieregister niet alleen moeten aangeven welke mandaten ze bekleden, maar ook van welke verenigingen men lid is. Dit om belangenvermenging te voorkomen”, zegt Vandendriessche.

Hij gaat verder: “Transparantie is de beste manier om licht in de duisternis te laten schijnen.” Zo probeert het Europarlementslid aan te kaarten dat ook loges niet boven de wet staan. “Wat heeft men te verbergen?”, sluit Vandendriessche af.

BRON:X
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen