13.6 C
Brussel

Tom Vandendriessche (VB) maakt komaf met censuur en repressie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op woensdagavond verdedigde Vlaams Belang Europarlementariër Tom Vandendriessche tijdens het VRT-programma Terzake onder andere de vrijheid van meningsuiting, het concept van de natiestaat en democratie. Volgens hem zijn al deze concepten in gevaar, onder andere door de centraliserende tendensen van de Europese Unie. Het gesprek vond plaats in de nasleep van de NatCon-conferentie in Brussel, die bijna werd gecensureerd door de lokale burgemeester.

Op woensdagavond kreeg Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid van het Vlaams Belang, de gelegenheid om zich uit te spreken tegen de censuur. Dit dreigde plaats te vinden in Sint-Joost-ten-Node deze week. Burgemeester Emir Kir probeerde daar illegaal een conservatieve conferentie te stoppen. Vandendriessche was zelf ook aanwezig als spreker op het evenement.

Tijdens de uitzending van Terzake benadrukte Vandendriessche de noodzaak van Europese samenwerking. Maar wel binnen het kader van een hervormde EU. “Europese samenwerking was initieel een positief verhaal dat moest leiden tot vrede en welvaart. Een economische samenwerking tussen soevereine natiestaten. Dat is hoe de EU opnieuw zou moeten worden, in plaats van de superstaat die het nu verwordt”, aldus de Europarlementariër.

Democratie en de natiestaat

Hij ging verder: “De democratie is verbonden met de natiestaat, waar verkozen volksvertegenwoordigers kunnen afgezet worden door de kiezer. Bij de EU zien we het omgekeerde en zien we hoe niet-verkozen Eurocraten boven onze hoofden beslissen over ons doen en laten.” Vandendriessche is van mening dat direct verkozen vertegenwoordigers dichter bij het volk zouden staan. Hij lichtte ook zijn plan toe voor de hervorming van de Europese Unie. “Ons doel is een zo groot en zo breed mogelijke coalitie in het Europees Parlement, maar ook binnen de Europese Raad. Met die coalitie willen we streven naar een ander Europa. Een andere Europese Unie, zoals ze oorspronkelijk bedoeld was.”

Om af te sluiten nam Vandendriessche het nog op voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens het Europarlementslid zijn de gebeurtenissen die dinsdag plaatsvonden ongezien en vormen ze een teken van een groeiend totalitair regime. “Wanneer het gaat over het garanderen van de grondwettelijke vrijheden en het respecteren van de democratie, en we kijken naar de gebeurtenissen van de voorbije dagen, dan denken we dat de Belgische politici zich beter heel bescheiden mogen opstellen”, besloot Vandendriessche.

BRON:Terzake
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen