22.2 C
Brussel

Thierry Baudet aangevallen tijdens campagnemeeting

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voorzitter van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, is opnieuw aangevallen, ditmaal tijdens zijn campagne in Groningen. Hij werd op het hoofd geslagen met een glazen fles, waarna zijn lijfwachten snel ingrepen. Op de video, die gretig gedeeld wordt op sociale media, is te zien hoe de dader daarna een steekbeweging maakt met de fles. Vermoedelijk probeerde hij Baudet neer te steken. Volgens bronnen is de partijleider ondertussen onderweg naar het ziekenhuis. Dit meldt AD.

Baudet, die partijleider en lijsttrekker is voor zijn partij FvD, is voor de tweede maal tijdens zijn campagne aangevallen. De dader is vermoedelijk een linkse activist. Tijdens een meeting in Groningen werd hij plots op het hoofd geslagen met een glazen fles. Of de geplande bijeenkomst in Zwolle die vanavond zou plaatsvinden nog doorgaat, is niet bekend.

Op de videobeelden is te zien hoe de dader eerst een selfie pakt met Baudet. Meteen daarna slaat hij de politicus op het hoofd met een glazen fles. Hij probeert ook de fles kapot te slagen, en maakt hiermee steekbewegingen richting Baudet, wat laat vermoeden dat de originele intentie van de dader een stuk gruwelijker is dan wat er nu voorgevallen is. Veel mensen, waaronder politiek activist Dries Van Langenhove, vinden dan ook dat de daad van geweld als een mislukte moordpoging gezien moet worden.

Politiek geweld

De partij deelde via X mee dat Baudet intussen onderweg is naar het UMCG, het ziekenhuis van Groningen. “Het lijkt erop dat alles goed zal komen”, laten ze weten. Baudet is volgens de partij behandeld door de traumachirurg van het ziekenhuis. Ook een beveiliger is gewond geraakt in het aangezicht. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken veroordeelt via X de aanslag op Baudet. “Dit had veel erger kunnen aflopen. Onbegrijpelijk hoe weinig bescherming politici krijgen”, aldus Van Grieken.

Dit is niet de eerste keer dat Baudet aangevallen wordt tijdens een evenement. Zo’n maand geleden werd hij voor een lezing in Gent op het hoofd geslagen met een paraplu. Politiek geweld is geen zeldzaamheid in Nederland. Maar sinds de moord op Pim Fortuyn door een linkse militant in 2002 wordt er streng toegezien op politiek geweld. Dat Baudet nu voor de tweede maal aangevallen is geweest tijdens een campagne baart veel mensen dan ook zorgen.

BRON:AD
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen