8.6 C
Brussel

Terugname-akkoord met Mongolië: Vlaams Belang niet onder indruk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nicole De Moor (cd&v), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft een terugkeer-akkoord met… Mongolië. Dat wil zeggen dat onze overheid nu relatief eenvoudig illegale Mongolen kan deporteren naar hun thuisland. Maar dat probleem stelt zich natuurlijk amper, zo reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het enige wat ze ondertekend heeft, is de aftrap van haar verkiezingscampagne”.

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole De Moor kondigde gisteren op X (Twitter) aan dat ze een Benelux-akkoord met Mongolië had ondertekend over de terugname van Mongoolse onderdanen. Het Vlaams Belang zegt “niet onder de indruk” te zijn.

Akkoord met Mongolië is “aftrap verkiezingscampagne De Moor”, zegt Pas

“Het is een goede zaak dat er werk gemaakt wordt van terugname-akkoorden, maar het enige wat de Moor ondertekend heeft, is de aftrap van haar verkiezingscampagne”, zegt Pas in een mededeling. “Zowel de instroom van Mongolen als de uitzetting ervan is immers verwaarloosbaar. Dit akkoord is dan ook geen begin van ’aanklampend terugkeerbeleid’, maar eerder een krampachtige verkiezingsstunt.”

Pas stelt dat de focus dan ook moet liggen op waar het probleem écht zit. “Het grote probleem blijven landen zoals Marokko en Algerije die weigeren om hun onderdanen terug te nemen”, benadrukt Pas. “De terugkeercijfers zullen even laag blijven. De Moor zou dan ook beter inzetten op dit soort landen en bijvoorbeeld werk maken van ontwikkelingshulp aan een terugnameplicht te koppelen. Wij bepleiten dit al jaren en de Zweedse regering kondigde nog maar recent aan om dit voortaan te zullen doen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen