21.4 C
Brussel

Terrorist Mannheim was afgewezen asielzoeker

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De terrorist die in Mannheim een aanslag pleegde op een islamkritische politicus en daarbij een agent doodde, was een afgewezen Afghaanse asielzoeker. Maar Sulaiman Ataee was volgens verslaggeving van BILD niettemin een ‘schoolvoorbeeld van een geslaagde integratie’. Opmerkelijk: hij radicaliseerde allicht in Duitsland. Hij woonde al sinds 2013 bij onze Oosterburen.

Sulaiman Ataee (25) verbleef al meer dan een decennium in Duitsland. In 2013 kwam hij – na talloze veilige landen te doorkruisen – illegaal toe in Duitsland samen met zijn broer en dit als onbegeleide minderjarigen. Minderjarige asielzoekers hebben meer rechten en bescherming dan andere asielzoekers en hebben zo veel meer kans op erkenning.

Uitzettingsverbod maakte 11 jaar later aanslag mogelijk

Zo verliep het ook voor Sulaiman Ataee. Hij was uitgeprocedeerd in 2014, maar vanwege zijn jonge leeftijd vaardigde de Duitse immigratiedienst een uitzettingsverbod uit. Hij verbleef hierna lange tijd illegaal in Duitsland en trouwde met een vrouw met de Duitse nationaliteit. In die tijd werd hij “zelfs nooit betrapt op zwartrijden”. Werken zat er evenwel niet altijd in. De man leefde al enige tijd op een uitkering. Betoelaagd met deze uitkering zou hij zijn aanslag plannen.

Hoe Ataee radicaliseerde, weten de veiligheidsdiensten voorlopig nog niet. Bronnen stellen wel dat de man in Mannheim mogelijks werd beïnvloed door een groep radicale jonge islamisten. “Er was geen nauw contact, maar tot ongeveer een jaar geleden groette hij ons altijd vriendelijk”, vertelt een anonieme buurtgenoot aan ‘Bild’. “Maar plots veranderde dat en was hij niet zo aardig meer.” Tevens had hij een YouTube-account op zijn eigen naam waar hij recent pro-Taliban-video’s deelde.

Ataee zelf werd tijdens zijn aanslag in Mannheim neergeschoten door de politie en is opgenomen in het ziekenhuis. De rechtse politicus Michael Stürzenberger wordt ook nog altijd verzorgd na ernstige verwondingen. De agent die werd neergestoken door Ataee is inmiddels overleden.

BRON:BILD
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen