16.4 C
Brussel

Terreurverdachte uit Leuven had contact met Oostenrijkse moslimextremisten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De minderjarige terreurverdachte die begin dit jaar werd opgepakt nadat hij een Mariabeeld omgooide in Eppegem, had contacten met extremistische moslimjongeren in Oostenrijk. Zij wilden met machinegeweren toeslaan in de hoofdstad Wenen, zo meldt onder meer HLN. Het is al de tweede keer op korte tijd dat de internationale contacten van de extremistische moslimjongeren in België bloot komen te liggen. 

In februari dit jaar werd de zestienjarige K.G. in Leuven opgepakt. Het parket zei toen dat er “concrete aanwijzingen” zijn dat hij een terroristische aanslag wou plegen in naam van de Islamitische Staat (IS). Hij was een tijdje bezig met het verzamelen van materiaal om een eigen bom te maken. Hij had zijn plannen bovendien besproken met een leeftijdsgenoot uit Zemst. 

Al vlug bleek dat K.G. de moslimjongere is van wie er in januari al een video verscheen op sociale media. Daarin was te zien hoe hij gemaskerd een Mariabeeld verruïneerde en zwaaide met een IS-vlag terwijl hij “Allahoe akbar” riep. 

Oostenrijk

Nadat hij verscheen voor de jeugdrechter, werd K.G. onder voorwaarden vrijgelaten. Het onderzoek naar zijn aanslagplan loopt echter nog steeds. Terwijl het Leuvense parket hem eerder nog bestempelde als een eenzaat, blijkt nu dat hij wel contacten had in het buitenland. Onder meer met de drie vermeende jihadisten die vorig weekend in Oostenrijk werden ingerekend. 

Het gaat om een 14-jarige en twee broers van 17. Ze waren in het bezit van messen, luchtdrukgeweren en alarmpistolen. De 17-jarige zou zelfs geprobeerd hebben om een kalasjnikov te kopen in buurland Tsjechië.

Internationaal netwerk

K.G. zou in het kanaal van de IS-sympathisanten hebben gezeten en daar ideeën over terreurdaden hebben uitgewisseld. Het is de tweede keer op korte tijd dat een islamitische jongere in België op zulke buitenlandse banden wordt betrapt. Begin deze maand raakte namelijk bekend dat de groep van zeven Tsjetsjenen die in mei in Oost- en West-Vlaanderen opgepakt waren, eveneens over terreurplannen had beraadslaagd. Het doelwit van de groep moest zich in België bevinden.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen