9.7 C
Brussel

Terreurdreiging in Duitsland neemt toe in aanloop naar feestdagen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Duitse politie heeft in het Nedersaksische stadje Helmstedt een twintiger van niet-Duitse afkomst opgepakt, die ervan verdacht wordt een terroristische aanval voor te bereiden op de jaarlijkse kerstmarkt van Hannover. Alles wijst erop dat de man in naam van IS handelde. Eerder deze week werden al twee tieners van niet-Duitse afkomst opgepakt die van plan waren met een lichte vrachtwagen in te rijden op de kerstmarkt van Leverkusen om “ongelovigen” te doden. Dit meldt HLN.

De naam van de verdachte is nog niet bekend. Wel is bekend dat hij van Iraakse afkomst is. Bovendien zou de mogelijke terrorist pas een jaar in Duitsland wonen. Daniela Behrens (SPD), de minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, verklaarde dat de dader zich specifiek wilde richten op grote evenementen die verband houden met de kerstperiode, waarbij hij van plan was mensen aan te vallen met een mes.

De dader is inmiddels gearresteerd, en zijn appartement wordt grondig doorzocht. Hij zou de aanslag in opdracht van IS willen plegen. Het gaat dus duidelijk om een geradicaliseerde persoon uit de islamitische gemeenschap.

Lichte vrachtwagen

Eerder deze week, op woensdag, werden al twee andere mogelijke terroristen opgepakt. Het zou gaan om de 15-jarige Edris D., van Afghaanse afkomst, en de 16-jarige Tsjetsjeen Rasul M. Zij waren van plan een aanslag te plegen op een kerstmarkt door met een lichte vrachtwagen in te rijden op de kerstmarkt van Leverkusen. Dit is een tactiek die islamitische terroristen in het verleden al hebben gebruikt om veel schade aan te richten, waarbij ook mensenlevens zijn verloren.

De twee jongeren hielden er geen geheim van dat hun doel was zoveel mogelijk “ongelovigen”, in de zin van niet-moslims, van het leven te beroven. Volgens het hoofd van de Duitse geheime dienst, Thomas Haldenwang, roepen zowel IS als al-Qaïda op tot het vermoorden van Europeanen. Ook joden moeten het ontgelden door de oorlog in Palestina.

BRON:HLN
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen