9.7 C
Brussel

Tekort gebarentolken weer verder toegenomen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een vijfde van alle aanvragen voor een gratis Vlaamse gebarentolk kon niet beantwoord worden in 2023. Dat meldt Het Nieuwsblad. Er is al jaren een schrijnend tekort aan Vlaamse gebarentolken, dat alleen maar lijkt toe te nemen.

Doven en slechthorenden hebben in Vlaanderen recht op een gratis gebarentolk. In 2023 vroegen zij in totaal zo’n 130.000 tolkuren aan, waarvan er maar zo’n 104.000 konden worden gerealiseerd. Dat betekent dat een vijfde van alle vragen niet beantwoord kon worden. Het aandeel dat onbeantwoord blijft, is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

De oorzaak van al deze problematiek is een tekort aan gebarentolken. Ook deze tak van de zorg kampt met zware tekorten. Dit komt onder andere omdat de vergoedingen te laag zijn en de eisen steeds hoger. Zo worden alleen nog tolken met een masteropleiding aangenomen, ondanks dat er hier zeer weinig van zijn.

Het Vlaams Belang wil het personeelstekort in de zorg aanpakken met een “adequate en effectieve aanpak”. Deze bestaat volgens Vlaams Parlementslid Suzy Wouters uit een paar pijlers: “Ten eerste is een vertegenwoordiging van het werkveld in de besluitvorming essentieel om in te spelen op de huidige knelpunten in het systeem. Ten tweede moeten meer mensen warm gemaakt worden voor een job in de zorg. Ten derde moet om uitstroom tegen te gaan de zorg terug menselijk worden. Ondersteuning van het zorgpersoneel door andere profielen is hierbij noodzakelijk. Enkel door het personeel te ondersteunen dat met hart en ziel voor onze mensen zorgt, kan er gegarandeerd worden dat onze mensen de kwaliteitsvolle zorg krijgen die zij verdienen.”

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen