13.6 C
Brussel

Stijgend aantal ‘Brusselaars’ kent geen Nederlands, Frans of Engels

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Meer dan 10% van de Brusselse inwoners spreekt geen Nederlands, Frans of Engels. Het gaat hoofdzakelijk om niet-EU-onderdanen. Dat meldt BRUZZ. “Wie deze mensen blijft binnenlaten, maakt de onbestuurbaarheid van deze stad alleen maar groter”, reageert Brussels lijsttrekker Bob De Brabandere (Vlaams Belang).

Maar liefst 10,5% van de inwoners van Brussel spreekt Nederlands, Frans noch Engels. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar taalkennis en -gebruik door de VUB. Dat gebrek aan taalkennis komt vooral voor bij niet-EU-onderdanen. Een kwart van die allochtone groep geeft aan geen Nederlands, Frans of Engels te spreken.

“Wie deze mensen blijft binnenlaten, maakt de onbestuurbaarheid van deze stad alleen maar groter”, benadrukt lijsttrekker voor het Brussels Parlement Bob De Brabandere (Vlaams Belang) op sociale media. Zijn partij kant zich al langer tegen de vervreemding van zowel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als de Vlaamse Rand.

Nederlands of Frans onderwijs

Ook de onderzoekers van de VUB erkennen het probleem. Het gebrek aan kennis van Nederlands, Frans en zelfs Engels “vormt, indien die beweging zich zou doorzetten, een wezenlijke uitdaging voor de toekomst van Brussel”, klinkt het in BRUZZ. Ondertussen zit het Arabisch dan weer in de lift: in 2023 gaf meer dan 11% aan de taal te spreken.

Ook kennis van het Nederlands gaat er verder op achteruit. In 2000 sprak 33,30% van de Brusselaars nog Nederlands. Ondertussen is dat teruggevallen tot 22,30% in 2023. Het Franstalig onderwijs slaagt er steeds minder in om Nederlands aan te leren. Van hun leerlingen zegt maar 6,5 procent Nederlands te kennen. In 2000 was dat nog 20 procent.

BRON:Bruzz
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen