1.8 C
Brussel

Steeds meer gemeentescholen worden verkocht aan het gemeenschapsonderwijs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Steeds meer gemeentescholen in de Vlaamse steden en gemeenten worden opgekocht door het gemeenschapsonderwijs (GO!). Dat meldt Het Laatste Nieuws. Bij die overnames zijn vaak grote vastgoeddeals betrokken. Ouders en leerkrachten van het gemeenteonderwijs reageren ontzet.

Vorige maand verlieten honderden ouders en leerkrachten van twee gemeentescholen in Knokke-Heist teleurgesteld de gemeenteraad. Maanden van protest hebben namelijk niets uitgehaald. Met een nipte meerderheid heeft de gemeenteraad beslist om zelf geen onderwijs meer te organiseren en haar scholen over te hevelen naar het gemeenschapsonderwijs. “Onze goeddraaiende schooltjes die ons zo nauw aan het hart liggen, zijn verkocht,” zegt een moeder. “We zullen hier aan denken wanneer we binnenkort in het stemhokje staan.”

In de laatste vijf jaar beslisten maar liefst elf gemeenten om hun scholen te verkopen aan het gemeenschapsonderwijs van GO!. Op de meeste plaatsen gebeurde de verkoop onder hevig protest van leerkrachten en ouders. In Wommelgem stapte de directeur op en in Berlare vertrok niet alleen de directeur, maar nagenoeg het gehele lerarenkorps. Ook ouders verzetten zich sterk. Zij kiezen vaak doelbewust voor een bepaald leerplan en appreciëren niet dat er beslissingen boven hun hoofd genomen worden.

Vijandige overnames

Waarom beslissen zoveel gemeenten dan om hun scholen te verkopen? Volgens de koepel van de gemeentescholen (OVSG) gaat het over vijandige overnames. “Als onderwijsverstrekkers moeten we onze energie en middelen steken in onze kerntaken: het lerarentekort aanpakken en kwaliteitsvol onderwijs ondersteunen. Elkaar scholen proberen af te pakken, louter om marktaandeel te winnen, hoort daar niet bij”, zegt Walentina Cools, algemeen directeur van het OVSG. “Scholen zijn geen koopwaar.”

Voor het gemeenschapsonderwijs zijn dat loze beschuldigingen. “Wij pakken geen scholen af, we nemen zelf nooit het initiatief. Wij zijn partners binnen het officiële onderwijs en geen concurrenten”, klinkt het. Volgens onderzoek van Het Laatste Nieuws worden een kwart van de gesprekken toch op initiatief gevoerd van het Gemeenschapsonderwijs.

Vastgoeddeals

Volgens het onderzoek van de redactie van Het Laatste Nieuws hebben verschillende gemeenten die hun scholen verkochten, op hetzelfde moment vastgoed gekocht van het gemeenschapsonderwijs. “Het akkoord gaat niet over onze kinderen. Het gaat over centen, stenen en gronden”, zegt de schoolraad in Knokke-Heist. “Onze kinderen worden misbruikt als pasmunt voor vastgoed”, vindt ook de ouderraad.

Het gemeenschapsonderwijs is een van de grootste vastgoedeigenaren in
ons land. Ze bezitten in totaal 4 miljoen vierkante meter bouwoppervlakte en 13 miljoen vierkante meter grondoppervlakte. Vorig jaar verkochten ze voor 60 miljoen euro aan vastgoed.

Samensmelting

Ondertussen gaan de overnames door en blijven de deals op ongenoegen stuiten van zowel ouders als leerkrachten. Het lijkt erop dat de overnames op termijn zullen leiden tot een tot een samensmelting van het gemeentelijk en het gemeenschapsonderwijs. Het GO! is het idee van één net wel genegen. Het OVSG is resoluut tegen een fusie.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen