5.5 C
Brussel

Kartel met 3 partijen in Oostende: Tommelein ruilt inhoud voor sjerp

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Onder leiding van huidig burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) komen Open Vld, Groen en cd&v samen om een nieuwe stadslijst te vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in de kuststad. De partijleden zullen komend weekend hun stem uitbrengen over deze nieuwe samenwerking, aldus De Standaard. De beslissing is zeer gelijkaardig aan deze die recent in Gent werd genomen, waar Vooruit en Open Vld fuseerden tot één lijst genaamd ‘Voor.Gent’. Belangrijke opmerking is dat sinds de laatste regelhervorming de lijsttrekker van de grootste coalitiepartij automatisch burgemeester wordt.

In Oostende roept de huidige bestuurscoalitie hun leden op om dit weekend het zogenaamde ‘stadsproject’ goed te keuren. Bart Tommelein maakt officieel bekend dat er een akkoord tussen de partijleidingen zijn voor een nieuwe stadslijst. Huidige meerderheidspartij N-VA had evenwel al eerder aangegeven onder hun eigen vlag naar de kiezer te willen trekken.

Eigenbelang voor democratie?

In ieder geval zal Tommelein met de beslissing allicht zijn burgemeestersjerp herverzekeren. Volgens het nieuwe gemeentedecreet krijgt de lijst met de meeste stemmen twee weken om een coalitie te vormen. Bij een meerderheid wordt de lijsttrekker dan automatisch burgemeester. Dit decreet moest kiezers meer macht geven, maar resulteert voorlopig in allerlei grote stadslijsten met weinig ideologische cohesie. Partijen die op papier weinig overeenkomen, sluiten samenwerkingen af om hun machtsposities te verzekeren. Mechelen, Kortrijk en Gent hebben al dergelijke ‘bredere’ stadslijsten.

Verder ook opmerkelijk is dat in de verkiezingen van 2019 de grootste partijen N-VA en het Vlaams Belang waren. Net die partijen zouden met het Oostendse kartel worden uitgesloten. De democratische motieven die het gemeentedecreet voor ogen had, zijn dus moeilijk te vinden in de plannen van het ‘stadsproject’. Ook op sociale media krijgt de Oostendse burgemeester veel kritiek.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen