5.5 C
Brussel

Sophie Wilmès (MR) vreest V-meerderheid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voormalig premier Sophie Wilmès (MR) heeft aangegeven dat ze vreest voor een samenwerking tussen het Vlaams Belang en de N-VA na de verkiezingen. De Europese lijsttrekker voor de Franstalige liberalen gaf zondag bij RTL-TVI aan dat ze weliswaar voor alle “democratische” partijen open staat, maar dat woord op een nogal eigen manier interpreteert.

Het MR-kopstuk Sophie Wilmès sprak duidelijke taal over het uitsluiten van partijen. “Als je democratische partijen gaat uitsluiten met de opkomst van de extremen, wanneer ze 50 van de 150 zetels veroveren, dan ga je het land blokkeren. Dat is het laatste wat ik wil doen”, aldus de voormalige premier bij ‘Face à Buxant’ op RTL-TVI. Zij sluit dus zogenaamd geen “democratische” partij uit, maar interpreteert “democratisch” wel op eigen wijze.

Daarnaast sprak Wilmès zich ook nog expliciet uit tegen een samenwerking tussen het Vlaams Belang en de N-VA. Zo’n situatie zou volgens haar “enorme problemen” met zich meebrengen. “Dat zou de vorming van een federale regering vrijwel onmogelijk maken. Niemand wil een coalitie aangaan met een partij die zich verbindt met Vlaams Belang.” Die problemen worden uiteraard niet door de V-partijen veroorzaakt, maar door de andere partijen die het Vlaams Belang systematisch en op ondemocratische wijze uitsluiten.

In de laatste peiling van de DPG Media-groep staat het Vlaams Belang op geruime winst met zo’n 27,4 procent, terwijl de N-VA een tweede plaats inneemt met zo’n 20,4 procent. Vanwege het telsysteem D’Hondt is de kans groter dan ooit dat er een V-meerderheid gevormd kan worden op Vlaams niveau.

BRON:RTL-TVI
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen