18 C
Brussel

Screenings bij Defensie: “anti-Vlaamse heksenjachten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Nieuwsblad meldt dat ontslagen militairen met vermeende extremistische sympathieën nog steeds bij andere federale diensten aan de slag kunnen. Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) uit haar bezorgdheid over politieke zuiveringen binnen Defensie onder het mom van extremismebestrijding. Dat vertelt de partij in een mededeling.

Ponthier vertelt dat men deze screenings misbruikt om mensen met rechtse of Vlaamse overtuigingen te weren. “Uiteraard is het Vlaams Belang niet tegen screenings, die zijn noodzakelijk, maar die mogen niet dienen voor dit soort zuiveringen en heksenjachten.”

Eerlijke en transparante screenings

Ponthier stelt dat de term ‘extremisme’ te snel wordt gebruikt. Vaak op basis van onschuldige acties zoals likes op sociale media of lidmaatschap van Vlaamsgezinde organisaties. Ze vindt het triest dat militairen hierdoor de stempel ‘staatsgevaarlijk’ krijgen, wat kan leiden tot het verlies van hun veiligheidsmachtiging en daarmee hun salaris en premies. “Als paria’s worden ze gebroodroofd en geweerd bij Defensie, en op geen enkele manier wordt hen medegedeeld op welke gronden ze wel of niet geviseerd worden.”

Het Vlaams Belang benadrukt het belang van screenings, maar waarschuwt tegen de huidige heksenjacht binnen Defensie. “We verdedigen met vuur de vrije meningsuiting, en daarbij ligt de grens bij het oproepen tot geweld”, besluit Ponthier. Volgens de partij moeten screenings bij Defensie eerlijk en transparant zijn en mogen deze niet dienen voor politieke zuiveringen. Alleen zo blijft de vrije meningsuiting beschermd en voorkomen we een verstikkend klimaat.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen