Het Antwerps bestuursakkoord, waarin Bart De Wever (N-VA) samen met Vooruit het hoofddoekenverbod aan het stadsloket afschaft, zorgt voor veel commotie. Isolde Van den Eynde, politiek journalist voor HLN, vindt dat de invoering van “functiekledij, mét hoofddeksel” een stap in de goede richting is. Kamerlid Sam van Rooy (Vlaams Belang) ontkracht wat hij ziet als een dwaalredenering op X.
Sinds 2007 mochten onder socialistisch bestuur stadsmedewerkers aan de Antwerpse loketten geen levensbeschouwelijke symbolen dragen, zoals hoofddoeken. Hoewel burgemeester De Wever altijd beweerde te streven naar “absolute neutraliteit in de publieke dienstverlening”, schaft hij nu, samen met dezelfde socialisten, het hoofddoekenverbod af. In de plaats daarvan komt “functiekledij, inclusief hoofddeksel”.
De hypocriete toegeving van de N-VA-voorzitter om hoofddoeken onder het mom van functionele kledij in te voeren, stuit dan ook op veel kritiek. Maar volgens Isolde Van den Eynde, politiek journalist voor HLN, is die kritiek volkomen onterecht. Zij ontkent dat dit een symptoom is van de islamisering van Vlaanderen.
“Kijk je naar Iran en je ziet wel waarom de hoofddoek niet zomaar een stukje stof is. […] Maar tussen Antwerpen en Iran liggen duizenden kilometers én een heel andere realiteit”, stelt Van den Eynde in HLN. “[…] Iran valt de vrijheid aan, Antwerpen zoekt een manier om vrijheid te versterken.”
“Perverse, vrouwonvriendelijke islamitische ideologie”
Dat is echter een onvolledige en misleidende schets van de werkelijkheid, vindt Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Wie, zoals Van den Eynde, erkent dat de hoofddoek “niet zomaar een stukje stof” is, zou niet louter moeten verwijzen naar de sharia-praktijk in een land als Iran, maar naar de islamitische bronnen (Koran, Hadith) en islamitische wet”, reageert hij op X.
“Daaruit blijkt dat de islamitische sluier bedoeld is om meisjes en vrouwen te onderdrukken. Daaruit blijkt ook dat de islamitische sluier symboliseert dat vrouwen die hun hoofdharen niet bedekken, onreine wezens zijn die mogen worden lastiggevallen, bepoteld, aangerand of erger”, verklaart het Kamerlid.
“Dat in de islamitische cultuur verkrachte vrouwen doorgaans als dader in plaats van als slachtoffer worden gezien, is daarvan het zieke gevolg. […] Het is deze perverse, vrouwonvriendelijke islamitische ideologie die het Antwerps stadsbestuur zal gaan normaliseren”, hekelt van Rooy.
“Maar tussen Antwerpen en Iran liggen duizenden kilometers én een heel andere realiteit,” schrijft @Isoldevde.
Wel, door het globalistische beleid is dat steeds minder het geval. Seculiere Iraniërs (zonder #hoofddoek), of ex-moslims van welke afkomst ook, moeten ook hier steeds… https://t.co/ilKUQtLF4l pic.twitter.com/Pj8E7Wt9Sx
— Sam van Rooy MP (@SamvanRooy1) December 16, 2024