21.4 C
Brussel

Ruime meerderheid Vlamingen gekant tegen cordon

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Slechts 25% van de Vlamingen is nog een voorstander van het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang. Dat komt ongeveer overeen met de opgetelde stemmen van de linkse partijen (Groen, PVDA en Vooruit). 52% is uitgesproken tegen het cordon, terwijl 23% onbeslist is. Dat blijkt uit een rondvraag door iVox in opdracht van OVV en verslaggeving van Doorbraak.

Het cordon sanitaire – een afspraak die de partij van Tom Van Grieken a priori uitsluit – heeft in Vlaanderen absoluut geen meerderheid, dat werd na vele gelijkaardige peilingen afgelopen jaren nog maar eens onderzocht. Gevraagd of elke partij mee in de regering moet kunnen stappen zegt 66 procent ja, en 23 procent neen. Slechts 25% is nog uitgesproken voorstander van het cordon, met 52% uitgesproken tegenstanders.

Voor wat dient het cordon?

Dat is betrekkelijk ironisch, gezien het cordon sanitaire zogezegd dient om de democratie te beschermen. Een partij als het Vlaams Belang zou de rechtsstaat immers afbreken, klinkt het bij de linkse partijen – ook al is dat nergens in de EU gebeurd waar geestesgenoten van het Vlaams Belang mee in de regering zitten. Deze week landde ook een regering in Nederland met de PVV van Geert Wilders, de EP-fractiegenoten van het Vlaams Belang.

51% vindt dan ook dat het cordon er niet is om de democratie te beschermen, zo blijkt uit eenzelfde peiling. 42 procent vindt namelijk dat het de Franstaligen meer macht heeft gegeven over Vlaanderen. Nog eens 49 procent vindt dat als het cordon geldt voor Vlaams Belang, dit ook moet gelden voor de PVDA.

Ivox-peiling voor het OVV
Afbeelding: Doorbraak.be

De bevindingen kaderen in een campagne van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) Zij lanceerden deze week de website ‘kiesvoor.vlaanderen’. De campagne wordt geruggensteund door cijfers uit een enquête die iVox eind april-begin mei afnam bij tweeduizend Vlamingen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen