5.5 C
Brussel

Reportage legt falend terugkeerbeleid Nicole de Moor (cd&v) bloot

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Sorry, maar ik ga niet. Ik blijf hier zitten.” Met twee zinnen en wat tegenwerken voorkomt illegaal Youssef dat hij het land uitgezet wordt in de reportage ‘De terugkeer’. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil dit aanpakken met een nieuwe wet. Volgens Kamerkandidate Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang) zijn er te veel mazen in die wet.

30% van de gedwongen uitwijzingen faalt, klinkt het in de VRT-reportage ‘De terugkeer’ over illegaliteit in België. Illegalen verzetten zich tijdens de uitwijzingsprocedure en kunnen zo voorkomen dat ze het land uitgezet worden. “Ik ga alles op alles zetten zodat ik niet op een vliegtuig hoef te stappen”, zegt illegaal Youssef.

Veel hoeft hij er niet voor te doen. “Sorry, maar ik ga niet. Ik blijf hier zitten.” Dan stopt het diensthoofd van de politie de procedure al. “We gaan niet naar het vliegtuig.” De kans op verzet is te groot, volgens het diensthoofd. Hij heeft maar twee begeleiders en kan alles niet op een “humane en veilige manier” doen verlopen.

Falend terugkeerbeleid

De falende uitwijzingen wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) aanpakken met een nieuwe wet. Ze wil meer begeleiders inzetten, maar dat is niet genoeg en komt te laat volgens Kamerkandidate en migratiejurist Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). Dat 30% faalt, komt bovenop de lage uitwijzingscijfers.

Dit land telt zo’n 200.000 illegalen”, stelt Van Belleghem. “Vorig jaar werden er 8.333 uitgezet. Aan dit tempo zijn we nog 24 jaar bezig, in de veronderstelling dat er geen nieuwe illegalen bijkomen.” De nieuwe wet van staatssecretaris de Moor voorspelt geen verandering hierin en zit vol uitwegen, volgens de jurist.

In ‘uw wet’ staat ook het verbod om gezinnen onder te brengen in een gesloten centrum“, geeft de Kamerkandidate als voorbeeld op sociale media. Illegalen die hier snel kinderen krijgen, kan men niet of amper uitwijzen. Deze en andere aanzuigeffecten saboteren het terugkeerbeleid.

BRON:VRT
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen