8.6 C
Brussel

Rekenhof haalt valse beweringen begroting onderuit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het recente rapport van het Rekenhof is vlijmscherp voor de begroting en haalt valse beweringen onderuit. “De begroting voor 2024 vertoont een zorgwekkende trend waarbij inkomsten worden overschat en niet duidelijk onderbouwd kunnen worden”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) in een mededeling op de blootgelegde overschattingen. 

Dinsdag bracht het Rekenhof haar bevindingen naar voren in de commissie Financiën en Begroting in het Federaal Parlement. Volgens het rapport zijn er ernstige tekortkomingen in de begrotingsaanpak van de regering voor 2024. “Waar het Rekenhof in de voorgaande jaren aangaf dat overramingen en onderramingen in alle richtingen gaan en dus netto geen negatief of positief effect hebben op de begroting, is er nu wel duidelijk een negatief oordeel vanwege het Rekenhof. Zo lijken de inkomsten uit de bevroren Russische tegoeden en de minimumbelasting voor multinationals, samen goed voor 2 miljard euro, overschat te zijn”, licht Vermeersch toe.

“En dan hebben we het nog niet over het miljard aan inkomsten uit fraudebestrijding dat onmogelijk te verifiëren valt door het Rekenhof wegens een gebrek aan gegevens”, vervolgt het Kamerlid. Amper 60 miljoen euro van de inkomsten uit de strijd tegen sociale en fiscale fraude over 2024 konden bevestigd worden door het rapport.

Rekenhof niet mals voor Vivaldi

Het Rekenhof maakt brandhout van de regeerverklaring in oktober. Daar stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) dat de overheidsfinanciën stapsgewijs de goede richting uitgaan, met een inspanning van bijna 5 miljard euro in 2024 en een totale inspanning van 11 miljard euro over de hele regeerperiode.

“Vivaldi en De Croo laten dit land slechter achter dan hoe zij het aangetroffen hebben”, besluit Vermeersch die aandringt op een grondige herziening van het begrotingsbeleid. “De vertegenwoordigers van het Rekenhof stelden duidelijk dat de regering moet oppassen om geen doelstellingen met realisaties te vermengen. En dat is inderdaad wat deze regering doet: haar wensen voor werkelijkheid nemen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen