5.8 C
Brussel

Regeringsleden zijn geregeld afwezig bij commissies in de Kamer

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een mededeling hekelt het Vlaams Belang de gedurige afwezigheid van Vivaldi in de Kamercommissies. Meerdere commissies moesten geschorst of zelfs stopgezet worden. “Als het waar is wat men zegt, dat het federaal parlement het kloppend hart van onze democratie is, is het dringend aan een cardioloog toe”, reageert Barbara Pas (Vlaams Belang).

In de commissies worden de werkzaamheden van de voltallige vergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers voorbereid. “Dankzij de commissies zou de plenaire vergadering van de Kamer doeltreffender en vlugger moeten kunnen werken. Maar tegenwoordig is daar helaas geen sprake van”, zegt Pas.

“Gisteren en vandaag lieten de commissies in de Kamer een bijzonder bedroevend schouwspel zien”, vervolgt ze, “gewoon omdat vele parlementsleden van de meerderheidspartijen het niet meer de moeite vinden om aan het einde van de legislatuur nog commissiewerk te verrichten.”

Overvolle agenda’s

Onder meer de commissie Energie en de commissie Buitenlandse Zaken moesten meerdere keren geschorst worden. Ook de commissies Mobiliteit en Justitie moesten worden stilgelegd door afwezigheden. De commissie Reglement kon niet doorgaan en in de commissie Volksgezondheid werd evenmin het vereiste quorum gehaald. De commissies Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken dienden zelfs volledig te worden stopgezet.

“Naar de oorzaken van de veelvuldige absenties is het niet ver zoeken”, besluit Pas. “Enerzijds hebben sommige parlementairen een overvolle agenda, vol overlappingen, omdat de regering nog maar eens te laat was met haar beleidsnota’s. Maar anderzijds, en dat is de hoofdreden, geven vele leden van de meerderheid er de brui aan omdat ze ontevreden zijn met hun plaats op de lijst of omdat er binnen Vivaldi weer eens een ruzie woedt tussen MR en PS of tussen MR en Ecolo… Het worden nog lange maanden voor Vivaldi.”

Lees meer: 

Werk commissie Buitenlandse Zaken blijft liggen: Vivaldi steeds afwezig

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen