22.2 C
Brussel

Regering sluit wapendeal van 1,7 miljard euro met FN Herstal

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federale regering heeft vrijdag een akkoord bereikt met FN Herstal. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het leger neemt de komende 20 jaar voor 1,7 miljard euro wapens en munitie af van de Waalse wapenproducent.

De deal met FN Herstal was al een tijdje in de maak. Vrijdag was de spreekwoordelijke kogel door de kerk. Gedurende een periode van 20 jaar zal het Waalse overheidsbedrijf wapens en munitie aan Defensie. Het akkoord omvat 1,7 miljard euro, niet alleen voor wapens en munitie, maar ook voor onderhoud, reparaties, stockage en onderzoek en ontwikkeling. Zo’n 1,333 miljard euro zou naar het leger gaan, terwijl de politie 384 miljoen euro zou krijgen. Dat blijkt uit een nota van de Inspectie van Financiën die L’Echo kon in­kijken.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zet de Europese Unie enorm in op een heropbouw van de jarenlang verwaarloosde Europese defensie-industrie. De vraag naar wapens en munitie is onder impuls van het conflict immers sterk toegenomen en Europa is voor de toelevering daarvan erg afhankelijk van derde landen. Minister van Defensie Ludivine Dedonder wees er vrijdag nog eens op dat 85 procent van de munitie vandaag van buiten de EU komt.

Belgische wapens in Rusland

Deze zomer kwam echter aan het licht dat Belgische wapens opdoken bij Russische rebellen. Op vrijgegeven videobeelden zijn leden van het ‘Vrijheid voor Rusland Legioen’ en het ‘Russische Vrijwilligerskorps’ namelijk te zien met SCAR-machinegeweren. Het Vlaams Belang vroeg toen om duidelijkheid bij Kiev.

“Onze wapenleveringen zijn uitsluitend bedoeld ter verdediging van het soevereine grondgebied van Oekraïne”, aldus Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Kiev mag ze niet buiten dat strijdtoneel laten inzetten door milities in Rusland.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen