Meer dan 5.000 mensen kregen vorig jaar een enkelband in Vlaanderen. Dat is een recordaantal aan enkelbanden. Dagelijks worden er zo’n 1.900 mensen gemonitord door het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET). “In een paar maanden is dat cijfer opnieuw flink gestegen. Eind vorig jaar was het daggemiddelde 1.600”, zegt de woordvoerster van het Vlaams agentschap Justitie en Handhaving Liesbeth Wyseur. Maar volgens Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir botst het systeem op haar limieten waardoor er personeelstekort dreigt, dat meldt De Tijd.
Vorig jaar kregen 5.127 mensen een enkelband, dat staat in het jaarverslag van het agentschap. Gemiddeld genomen duurt het elektronisch toezicht steeds langer. Vandaag komt dat neer op 109 dagen. Elektronisch toezicht wordt het meest gebruikt voor mensen in voorlopige hechtenis. Maar ook die groep kent een stijgende lijn. Daardoor is het aantal enkelbanden verdubbeld in vier jaar, naar 1.272 in 2022.
Veel gedetineerden krijgen op het einde van hun celstraf ook een enkelband. 2.094 gedetineerden met een strafrestant van minder dan drie maanden kregen er één. Ook zij die minstens drie maanden moesten uitzitten kregen een enkelband, daar worden 1.122 gedetineerden gecontroleerd.
Personeelstekort voor monitoring enkelbanden
De stijging in het aantal enkelbanden en dus ook de intensiteit van de monitoring wordt problematisch, meldt minister Demir. “Als dit tempo aanhoudt – en dat is de verwachting – zullen meer dan 7.000 mensen dit jaar een enkelband hebben”, zegt ze via De Tijd. De personeelsbezetting bij het VCET steeg evenwel van 55 naar 110 leden in minder dan twee jaar, maar volgens Demir nog steeds niet voldoende.
Het gebruik van enkelbanden nam de afgelopen jaren toe naarmate het aantal gedetineerden en de overbevolking in de gevangenissen toenam. Dat is echter problematisch, analyseerde eerder ook al Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang), want ook meer en meer gewelddadige criminelen komen onder dergelijk ‘elektronisch toezicht’. Eerder dit jaar resulteerde dat nog in een veroordeelde man die met zijn enkelband een bejaarde vrouw overviel. “De maatschappij moet beschermd worden tegen dit soort overvallers”, zei Dillen toen in een mededeling. “Dat dient te gebeuren met effectieve celstraffen, niet met enkelbandjes.”