18 C
Brussel

Recordaantal asielzoekers zonder ID in Duitsland in 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Dit jaar heeft een recordaantal van 57% van de asielzoekers in Duitsland geen identiteitsdocumenten, wat hun uitzetting bijna onmogelijk maakt. Dat meldt Remix. In de eerste vijf maanden van 2024 kwamen ongeveer 100.000 migranten illegaal binnen, waarvan meer dan de helft zonder paspoort of nationaal identiteitsbewijs.

Het gebrek aan identificatiepapieren bemoeilijkt het terugsturen van illegale migranten, omdat hun herkomst niet vastgesteld kan worden. Ondanks dat er momenteel 250.000 migranten zijn die uitgezet zouden moeten worden, zijn er dit jaar slechts 6.300 daadwerkelijk uitgezet. Dit komt deels doordat de landen van herkomst vaak weigeren migranten zonder paspoort terug te nemen.

Minderjarig zijn heeft voordelen

Een groot deel van deze migranten vlucht niet voor oorlog of vervolging. Dit blijkt onder andere uit de situatie van Turkse migranten: slechts 10% van hen krijgt asielrechten in Duitsland. Toch heeft 57,5% van de illegaal binnengekomen Turken geen identiteitsbewijs. Dit is opmerkelijk, aangezien Turkije strikte wetten heeft die vereisen dat elke burger een identiteitskaart heeft.

Migranten zonder ID kunnen bijvoorbeeld baten van de situatie door bijvoorbeeld hun leeftijd te vervalsen. Sommigen beweren minderjarig te zijn, waardoor ze in aanmerking komen voor meer voordelen. Medische tests onthullen vaak dat deze asielzoekers ouder zijn dan ze beweren, wat de uitzetting nog ingewikkelder maakt. De migratiecrisis heeft Duitsland al 5,8 miljard euro gekost aan sociale voorzieningen, huisvesting en andere diensten.

Lees ook:

Europese Unie blijft onder extreme druk door asielzoekers

BRON:Remix
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen