13.6 C
Brussel

Rechter oordeelt tegen ‘non-binaire transvrouw’ na ‘misgendering’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een rechter heeft in Spanje een uitspraak gedaan in het voordeel van schrijfster Lucía Etxebarria. Dat meldt Nieuw Rechts. Zij werd aangeklaagd door Marcos Ventura, een ‘non-binaire transvrouw’. Ventura voelde zich ‘gemisgenderd’ nadat Etxebarria hem vier jaar geleden op sociale media als ‘man’ had aangesproken. Hij eiste een schadevergoeding van 11.000 euro.

Marcos Ventura, die zichzelf identificeert als een ‘non-binaire transvrouw’, klaagde schrijfster Lucía Etxebarria aan. Etxebarria had hem vier jaar geleden op sociale media als “man” had aangesproken en dat kon volgens hem niet door de beugel. Ventura eiste een schadevergoeding van 11.000 euro. De rechter wees dit verzoek af en oordeelde dat Etxebarria’s uitspraak was gebaseerd op een redelijke veronderstelling, gezien Ventura’s mannelijke fysieke kenmerken.

Ventura beweerde dat hij schade leed door deze publieke belediging en dat het inbreuk maakte op zijn waardigheid en recht op gelijke behandeling. De rechter oordeelde echter dat Etxebarria’s verwijzing naar hem als ‘man’ niet discriminerend was en geen strafbaar feit opleverde. Hierdoor hoeft Etxebarria geen schadevergoeding te betalen. Sterker nog, Ventura moet de proceskosten van Etxebarria dekken.

De advocaat van Etxebarria, Guadalupe Sanchez, prees de uitspraak als een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting tegen mogelijke censuur door identiteitskwesties. Etxebarria zelf bedankte haar supporters en benadrukte het belang van deze uitspraak als precedent, waarschuwend voor het gevaar van het opleggen van ideologische criteria.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen