8.9 C
Brussel

Rassemblement National grootste partij in alle peilingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2024 staan er verkiezingen voor de deur in ons land, en ook in Frankrijk vinden er verkiezingen plaats, namelijk de Europese verkiezingen waar Jordan Bardella, voorzitter van le Rassemblement National, lijsttrekker is voor zijn partij. Volgens een recente peiling staat Bardella op 28 procent, zoals gemeld door CNews, een Franse zender. Ook Marine Le Pen doet het uitstekend in verschillende peilingen.

Volgens de laatste peiling voor de Europese verkiezingen in Frankrijk staat Bardella ver voor op de andere kandidaten, met 28 procent. De lijst van de presidentiële meerderheid zou op de tweede plaats komen met 19 procent. Daarna volgen andere partijen, maar die scoren allemaal onder de 10 procent. Bardella staat alleen aan kop en heeft een ruime voorsprong van 9 procentpunten op de tweede plaats.

Dit is niet de eerste keer dat Bardella zo hoog in de peilingen staat. Sinds de eerste peiling staat de kandidaat van le Rassemblement National bovenaan.

De verschillende domeinen

Peilingen van Ipsos & Sopra Steria van 9-10 november 2023 tonen de volgende resultaten voor de Europese verkiezingen in verschillende domeinen.

Jordan Bardella scoort heel goed bij jongeren. Hij staat aan kop met maar liefst 36 procent. Rassemblement National zet zich dan ook sterk in voor de jongeren, en zij zien een positief toekomstbeeld in het partijprogramma. Het biedt jongeren de mogelijkheid om weer een huis te kunnen kopen, wil de financiële druk aan het einde van de maand verlichten en streeft naar een veilige toekomst zonder massamigratie. Jongeren zien in Bardella en Le Pen vaak de ideale personen om hen een goede en veilige toekomst te bieden. Op de tweede en derde plaats komen de kandidaten van de extreemlinkse partij La France Insoumise met 16 procent en de Parti Socialiste met 12 procent.

Bardella scoort verder goed bij het vrouwelijke publiek. Daar staat hij eveneens op de eerste plaats met 28 procent.

De lijsttrekker van de RN haalt verder zeer goede cijfers bij de arbeidersklasse en werknemers. Bardella haalt maar liefst 53 procent bij de arbeidersklasse, meer dan de meerderheid, wat verklaard kan worden door hun programma met betrekking tot koopkracht. RN is zo ook zeer populair in het noorden van Frankrijk, waar mensen het soms wat moeilijker hebben. Door hun standpunten over koopkracht is de RN erg populair bij arbeiders. Bij de andere werknemers behaalt Bardella 37 procent.

Bardella in het spoor van Le Pen?

Jordan Bardella scoort tot slot zeer goed in de peilingen voor de Europese verkiezingen, in lijn met de presidentiële score van Marine Le Pen en haar potentiële score bij de volgende presidentsverkiezingen in 2027.

Marine Le Pen behaalde 42 procent in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2022 tegen de huidige president Emmanuel Macron. Peilingen voor de presidentsverkiezingen in 2027 voorspellen nog betere scores voor Le Pen. Volgens een recente peiling zou ze 31 procent halen in de eerste ronde (de eerste plaats) en in de tweede ronde zou ze winnen van Edouard Philippe (potentiële centrumkandidaat).

Le Pen is ook de politicus die het meest wordt vertrouwd door de Fransen om hun veiligheid te waarborgen, namelijk door zo’n 41 procent van hen.

Le Pen en Bardella staan ook op de tweede en vierde plaats als favoriete politieke persoonlijkheden van de Fransen, met respectievelijk 38 procent voor Le Pen en 35 procent voor Bardella.

BRON:CNews
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki (Ronse, 2004) studeert politieke wetenschappen aan de UGent en volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen