9.7 C
Brussel

Radicale moskee in Tessenderlo krijgt waarschijnlijk geen erkenning

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Diyanet-moskee in Tessenderlo zal naar alle waarschijnlijkheid niet erkend worden door de Vlaamse regering. Dit komt doordat de lokale imam tijdens een preek in 2023 zich negatief uitliet over homoseksuelen en de gehele LGBTQ-gemeenschap. Hij noemde hen onder andere perverselingen. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) verklaart dat na deze uitspraken er geen grond meer is voor erkenning. Dit meldt HLN. Op X reageert Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) op de bewering van Zuhal Demir (N-VA) dat de moskee de ‘Europese islam’ verwerpt.

De Diyanet-moskee, bekend als een radicaal islamitische instelling in Tessenderlo, heeft alle kans op erkenning door de Vlaamse regering verloren. Dit komt voort uit de uitspraken van de lokale imam tijdens een dienst in 2023. Hierbij veroordeelde hij homoseksuelen en de gehele LGBTQ-gemeenschap. Hij zou hen onder andere perverselingen hebben genoemd.

De moskee had eerder gestreefd naar erkenning door de staat, maar dit lijkt nu onwaarschijnlijk te zijn geworden. Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten deelt deze mening. Ze roept niet alleen op tot een onderzoek naar de moskee, maar verklaart ook dat er voor haar geen sprake kan zijn van erkenning.

‘Europese islam’

Het debat wordt verder aangevuld door Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir, die ook bezorgd is over de uitgesproken woorden in de moskee. Zij spreekt zelfs over de ‘Europese islam’ en veroordeelt het feit dat de Diyanet-moskee deze afwijst. Volgens haar is deze ‘Europese islam’ iets reëels en wordt deze omarmd door alle moslims die radicale geloofsovertuigingen afwijzen.

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy is het echter niet eens met het concept van een ‘Europese islam’. “Om serieus te kunnen spreken van een ‘Europese islam’ is er wel wat meer nodig dan wat zelfverklaarde moslims die essentiële islamitische leerstellingen links laten liggen en dus gematigd zijn”, stelt hij. Daarnaast wijst hij erop dat de partij van Demir al jaren aan de macht is in Vlaanderen, maar nooit actie heeft ondernomen tegen de Diyanet-moskeeën. Dit ondanks kritiek en waarschuwingen van het Vlaams Belang.

BRON:HLN
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen