9.7 C
Brussel

Queen Nikkolah: de woke mythe die de Sint vervangt in Gent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Queen Nikkolah, “een nieuwe mythe voor kinderen die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt”. Nadat Zwarte Piet al werd geviseerd door links-progressieve activisten, is nu ook De Goedheiligman zelf aan de beurt. ‘Problematische’ oude Sinterklaasboeken mag je ook gratis inwisselen voor een woke alternatief. “Stad Gent moet geen extreemlinks activisme subsidiëren of faciliteren”, reageert Jonas Naeyaert, voorzitter van het Vlaams Belang Gent.

Wil je graag dat je kinderen de “raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas” in vraag stellen? Dan nodigt Stad Gent je graag uit om kennis te maken met Queen Nikkolah, het woke alternatief voor de Vlaamse Sinterklaastraditie. Deze “straffe” en “onafhankelijke” Afrikaanse vrouw is “hét rolmodel waar we al zo lang op aan het wachten zijn”, zo staat te lezen over het personage.

Ook als je nog een “ouderwets Sinterklaasboek” hebt liggen, met ‘problematische’ figuren als een blanke, mannelijke Sinterklaas met echte Zwarte Pieten, ben je welkom op het evenement. “Breng het mee en je krijgt er gratis een nieuw en moderner voor in de plaats”, mede mogelijk gemaakt door de belastingbetaler. Hoeveel een “nieuw en moderner” links-progressief propagandaboek hen kost, is niet bekend.

“Stad Gent moet geen extreemlinks activisme subsidiëren of faciliteren”, reageert Jonas Naeyaert, voorzitter van het Vlaams Belang Gent, op sociale media. “Sterker, Stad Gent moet met hun handen van de mooie kindertradities en kinderfeesten, zoals Sinterklaas en Zwarte Piet, blijven”, vindt hij. “Er is geen plaats voor Queen Nikkolah aan het stadhuis wat het Vlaams Belang betreft.”

Queen Nikkolah en de IJskoude Man

Het oorsprongsverhaal van Queen Nikkolah stelt haar voor als een migrant uit “Alkebulan”, een fictief “warm land hier ver vandaan” dat wellicht een Afrikaans land moet symboliseren. Ze reist naar het “Land Heel Dichtbij”, België, om er de “koude samenleving” te verrijken. Allicht ‘bedankt’ dit land haar met riante sommen belastinggeld uit cultuursubsidies, maar dat is niet terug te vinden in het verhaal.

Uiteraard is er ook een centrale vijand aanwezig, “de IJskoude Man op het grote paard” die “zich de wortels die het land met Alkebulan verbinden, had toegeëigend”. Hij was “zelfs zo gulzig dat het leven in Alkebulan was verschrompeld en de mensen uitgedoofd”. Het bizarre verzinsel staat op de website Immaterieel Erfgoed, bekostigd door de Vlaamse overheid.

Dankzij publiek en politiek protest werd het aangekondigde evenement ondertussen verzet. Geen intrede van Queen Nikkolah dus in het stadhuis van Gent. Althans, niet op 6 december. De woke vorstin steekt naar alle waarschijnlijkheid de kop weer op nadat de storm is gaan liggen.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen