De hoge kosten van de komende NAVO-top in Litouwen baren zorgen, zo meldt Euronews. De regering houdt vol dat de aanbesteding voor de komende top transparant was, maar de kosten zijn de pan uit gerezen nu Amerikaans president Joe Biden en Oekraïens president Volodymyr Zelensky worden verwacht.
Vertegenwoordigers van het internationale militaire bondgenootschap zullen in juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius bijeenkomen. Ook de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky worden verwacht. Het bedrag dat de Litouwse autoriteiten uitgeven voor de grote bijeenkomst heeft geleid tot een reeks krantenkoppen waarin journalisten de kosten ervan onderzoeken.
Miljoenen voor wagens en videoconferenties
Vorige week meldde de publieke omroep dat het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de besprekingen organiseert, 6,48 miljoen euro zal uitgeven voor de huur van meer dan 500 auto’s. De luxe-voertuigen zullen worden gekocht van een lokaal bedrijf dat zijn financiering van de bank heeft laten verdubbelen tot 20 miljoen euro, alleen al om de auto’s en minibusjes voor de NAVO-top te kunnen betalen.
Ondertussen zetten journalisten vraagtekens bij de prijs van de diensten die voor de bijeenkomst zijn ingekocht, waaronder miljoenenrekeningen voor videoconferenties en verlichtingsapparatuur. Alle kosten zijn voor de rekening van Litouwen, waar momenteel een op de vijf mensen in armoede is gestort door de economische recessie en de torenhoge voedselprijzen.
Vraagtekens bij de overheidsopdrachten
Waarnemers hebben zich afgevraagd of de aankopen door de autoriteiten wel transparant waren, aangezien sommige contracten via geheime onderhandelingen zijn gegund. Ambtenaren zeggen dat dit wel het geval was en beweren dat de prijzen werden beïnvloed door de urgentie van het proces.
Telia, een telecombedrijf, kreeg vorig jaar via “geheime onderhandelingen” een contract ter waarde van 2,70 miljoen euro, zo meldde de staatsomroep. In april zei de Litouwse dienst voor overheidsopdrachten nog dat hij de situatie in het oog hield en een evaluatie uitvoerde van wat was ingebracht.
In juli zei het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken dan weer dat het land in staat was het evenement te organiseren en te organiseren, maar dat onstabiele geopolitieke en economische omstandigheden een uitdaging zouden kunnen vormen. Zoals de situatie er nu uitziet, lijkt het alleszins alsof prestige wel een rol heeft gespeeld.