De politieke onzekerheid in Slowakije is groter geworden nadat de pro-Westerse interim-premier zondag ontslag heeft genomen, zo meldt onder andere Politico. Dit gebeurde in de aanloop naar verkiezingen die naar verwachting de Moskou-vriendelijke partij Smer-SD zullen bevoordelen.
De vicegouverneur van de Centrale Bank, Ľudovít Ódor, zou deze week de leider worden van een technocratische regering nadat premier Eduard Heger, die zelf als interim-premier optrad sinds hij in september vorig jaar zijn meerderheid verloor, zondag opstapte. De Slowaakse president, Zuzana Čaputová, benoemde Ódor tot waarnemend leider op zondag. Ódor wordt hiermee de derde premier van het land sinds de verkiezingen van 2020.
Onder de centrumrechtse regering van Heger heeft Slowakije zich sinds de invasie van Rusland een sterk voorstander van Kiev getoond door wapens en zelfs zijn vloot van MiG-gevechtsvliegtuigen van Sovjetmakelij te sturen.
Van Pro-Oekraïne naar Pro-Rusland
Maar peilingen wijzen erop dat de linkse populistische oppositiepartij Smer-SD, die wordt geleid door de voormalige premier Robert Fico, op koers ligt om de verkiezingen van 30 september te winnen. Fico verzet zich tegen militaire hulp aan Oekraïne en geeft de “Oekraïense fascisten” de schuld van het uitbreken van de oorlog sinds 2014.
Fico heeft ook geprotesteerd tegen “Westerse propaganda” en zei dat hij zou eisen dat wapentransporten van elders worden omgeleid. Hij zou zijn veto uitspreken over “zinloze” verdere sancties tegen Rusland.
Slowakije in een nationale crisis
Het politieke landschap van Slowakije is steeds meer versplinterd door de stijgende energie- en voedselprijzen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Smer-SD, de opvolger van de Communistische Partij van Slowakije, heeft hier handig gebruik van gemaakt.
Mochten Fico en zijn partij de verkiezingen in september winnen, zou dit niet enkel gevolgen kunnen hebben voor de situatie in Oekraïne, maar ook voor de relaties binnen de EU en de NAVO, waarvan Slowakije lid is.