Voor het eerst in tien jaar neemt de hoeveelheid onderschepte cocaïne in de Antwerpse haven af. Maar in plaats van een reden tot feestvreugde, baart deze ontwikkeling de politie grote zorgen. Dat meldt HLN. De drugsmaffia heeft namelijk ingenieuze methodes ontwikkeld om cocaïne vrijwel onzichtbaar te maken voor zowel scans, drugshonden als conventionele drugstests.
In de afgelopen jaren leek het haast een traditie te worden dat de recordhoeveelheden onderschepte cocaïne in de Antwerpse haven steeds werden verbroken. Vorig jaar bijvoorbeeld werd maar liefst 121 ton cocaïne onderschept. Dit jaar is dat aantal echter gedaald naar 35 ton, een trendbreuk die op het eerste gezicht misschien positief lijkt, maar niets is minder waar.
Volgens hoofdcommissaris Yve Driesen betekent de daling in vangsten niet dat er minder drugs ons land binnenkomen. Sterker nog, de productie van cocaïne in Zuid-Amerika blijft stijgen, wat erop wijst dat ze nieuwe, slimmere methodes toepassen om de drugs ons land binnen te krijgen.
Slimme tactieken en nieuwe routes
Een van de belangrijkste oorzaken van de lagere vangsten is het feit dat de drugsmaffia steeds meer gebruik maakt van insiders binnen de Antwerpse haven. Daarnaast gebruiken ze nieuwe smokkelroutes. Dit maakt het lastiger om verdachte containers te identificeren.
Een andere verontrustende ontwikkeling is dat de drugsmaffia het smokkelen van klassieke poederblokken voor een groot deel heeft vervangen door nieuwe technieken. Zo wordt cocaïne steeds vaker in onverwerkte vorm, als pasta of vloeistof, verstopt in alledaagse producten zoals kleding, papier of plastic. Eenmaal in België aangekomen, brengen ze deze ladingen naar zogenaamde cocaïnewasserijen, waar ze de drugs extraheren en terugbrengen naar vaste vorm.
Drugshonden ruiken niets meer
De meest verontrustende trend is echter het gebruik van chemische mengsels, ook wel “mezclados” genoemd. Bij deze techniek bewerken ze cocaïne chemisch, waardoor het zijn herkenbare vorm, kleur en geur volledig verliest.
Hoofdcommissaris Driesen maakt zich grote zorgen over deze nieuwe methodes: “De scanners zien het niet, de drugshonden ruiken het niet en zelfs de standaard drugstests kunnen het niet aantonen.”