1.8 C
Brussel

Pas: “Wet van de Moor zal terugkeer niet verhogen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Kamer ligt het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) op tafel. Volgens fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) zal deze niet voor een kentering in de migratiestatistieken zorgen. “Er staat niks nieuws in dat de terugkeer wezenlijk zal verhogen”, aldus Pas voor de camera van V-NIEUWS. “Integendeel, ze steekt er nog een extra aanzuigeffect in.”

Illegalen effectief het land uit krijgen, is reeds langer een probleem. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft er de bevoegdheid niet voor en de politie heeft er de middelen niet voor. Zo legt de absolute meerderheid van de illegalen een bevel tot verlating van het grondgebied simpelweg naast zich neer. “Er staat niks nieuws in dat de terugkeer wezenlijk zal verhogen in dit land. Ze zet in op vrijwillige terugkeer, waar niks mis mee is. Maar als daar geen gedwongen terugkeer tegenover staat, dan haalt dat in de praktijk niks uit”, stelt Pas.

“Integendeel, ze steekt er nog een extra aanzuigeffect in door een verbod om gezinnen in gesloten units te laten verblijven met het oog op terugkeer wettelijk te verankeren”, vervolgt de fractievoorzitter.

Pas: “De Moor negeert commissie”

“Wat er zeker had moeten in staan, wat ze zelf ook had beloofd om op tafel te leggen, is de wet op de woonstbetredingen om het actief opsporen van illegalen mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat er een deftig terugkeerbeleid komt”, besluit Pas. “Dat is een duidelijke aanbeveling van de commissie Bossuyt die zij volledig laat liggen, die zij van PS en Ecolo ook niet mag doorvoeren.”

Net na de islamitische aanslag in Brussel van afgelopen maand die het falende migratiebeleid nogmaals pijnlijk blootlegde, stelde de fractievoorzitter een wisselmeerderheid voor in het federale parlement om woonstbetredingen eindelijk mogelijk te maken. Toen klonk nog harde taal bij Vivaldi-kopstukken, maar de omzetting in de praktijk schiet wederom tekort.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996) is redactiechef van V-Nieuws. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-Nieuws werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen