22.2 C
Brussel

Pas (VB): “Als de Walen een Grand Prix willen, moeten ze die zelf zien te financieren”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft bij de Formule 1 gelobbyd voor het behoud van de verlieslatende Grand Prix op het Waalse circuit van Spa-Francorchamps. Daar reageert het Vlaams Belang kritisch op in een persbericht. “Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de Walen er niet in slagen om hun Formule 1-wedstrijd rendabel te maken”, reageert federaal fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “De Croo is meer begaan met het lot van verlieslatende sportwedstrijden dan dat van de hardwerkende Vlamingen.”

Nieuwssite Politico kon een brief bemachtigen waarin premier De Croo aan Formule 1-baas Stefano Domenicali vraagt om de race in Spa-Francorchamps niet van de kalender te halen. Hoewel de tickets voor de editie van dit jaar al in februari uitverkocht waren, is de Grand Prix Spa-Francorchamps verlieslatend. 

Uit de jaarrekening blijkt immers dat de Waalse overheid sinds 2007 voor bijna 100 miljoen euro moest compenseren. In zijn brief verwees De Croo onder meer naar het internationale succes van Tomorrowland in Boom, om te bewijzen dat België in staat is om grote evenementen te organiseren. Daarnaast beloofde hij Domenicali ook dat “onze regeringen oor zullen blijven hebben voor uw verzoeken”.

“Als de Walen een Grand Prix willen behouden, moeten ze die maar zelf zien te financieren”

“Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de Walen er met alle gunstige kaarten niet in slagen om hun Formule 1-wedstrijd rendabel te maken”, vindt Barbara Pas. “Zelfs met de promotie van de F1-docuseries van streamingdienst Netflix en het succes van de Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen blijven de verliezen zich opstapelen. In die zin lijken Formule 1-wedstrijden in Spa-Francorchamps op de Waalse Marshallplannen, namelijk gedoemd om financieel te mislukken.”

Het Vlaams Belang stelt zich dan ook vragen bij het gelobby van De Croo. “Hij is meer begaan met het lot van verlieslatende sportwedstrijden dan dat van de hardwerkende Vlamingen”, besluit Pas. “Wij willen dan ook weten welke beloftes de federale regering heeft gemaakt. Voor ons is het essentieel dat er geen zoveelste Waalse put in stand wordt gehouden waar Vlaams geld in verdwijnt. Als de Walen een Grand Prix willen behouden, moeten ze die maar zelf zien te financieren.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen