18 C
Brussel

Parlementsleden zijn “partij en rechter tegelijk”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Barbara Pas heeft initiatieven op tafel gelegd om ervoor te zorgen dat parlementsleden niet langer “partij en rechter tegelijk zijn”. Dat heeft de heraangestelde Kamerfractieleider van het Vlaams Belang gezegd voor de camera van V-NIEUWS. Donderdag werd immers beslist over de regelmatigheid van de afgelopen verkiezingen van de Kamer door… de Kamerleden zelf. Volgens het Vlaams Belang gaat het om een tegenstrijdigheid en belangenvermenging.

Donderdag werden in de Kamer de zogenaamde geloofsbrieven van de verkozen parlementsleden onderzocht. Dat is dus het nagaan van de rechtmatigheid van de verkiezing van onder meer de 150 Kamerleden. Men besloot dat er geen hertelling of herstemming komt. Maar dat besloten die 150 Kamerleden zelf. En “tegen de beslissingen die hierover worden genomen, bestaat geen enkel rechtsmiddel”, aldus Pas.

Dat moet dus anders, vindt het Vlaams Belang. Want, “er is heel wat fout gelopen de afgelopen verkiezingen”, aldus Pas. “16-jarigen die niet alleen voor de EP-verkiezingen konden stemmen, maar ook voor de nationale verkiezingen. Er zijn stemmers uit het buitenland die veel te laat hun stembiljet hebben ontvangen, zelfs na de verkiezingen.”

En om dit te evalueren, gaat ook alles mis. “Het systeem zit fout”, vervolgt Pas. “Vandaag zijn het de parlementsleden zelf die moeten gaan oordelen over de kiesbaarheidsvoorwaarden. En dan ben je rechter en partij tegelijk. […] Wij willen daar natuurlijk verandering in brengen. We hebben een initiatief klaarliggen om op zijn minst te zorgen dat er een beroepsprocedure mogelijk is [voor niet-verkozen parlementsleden]”. Dat is nu onmogelijk.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen