Na jarenlange bewijs- en procesvoering zijn de slotpleidooien in het grote proces rond de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem aangebroken. Maar die draaien anders uit dan verwacht. Het federaal parket en openbare aanklager laat een deel van de beschuldiging vallen. Voor één van de beschuldigden – Ibrahim Farisi – vraagt het Openbaar Ministerie zelfs de volledige vrijspraak. Dat meldt VRT NWS.
Het pleidooi van de openbare aanklager inzake het terreurproces rond de aanslagen in ’16 werd vandaag beëindigd. Het deel vandaag ging specifiek over de zaak tegen de broers Smail en Ibrahim Farisi. Smail wordt vervolgd omdat hij zijn appartement in Etterbeek onderverhuurde aan Ibrahim El Bakraoui, één van de zelfmoordterroristen. Na de aanslagen maakte Smail Farisi het appartement schoon – samen met zijn broer Ibrahim Farisi.
Medeplichtigheid dus, zo dachten de meeste media en ook het parket. Maar die strafzaak/beschuldiging liep uiteindelijk anders, in deze slotfase van het proces.
Vrijspraak voor Ibrahim, lichtere klachten voor Smail
Volgens het federaal parket zijn de bewijzen tegen de Farisi-broers nu immers “minder zwaar dan ze in het begin leken”, rapporteert de VRT. “Er zijn geen sluitende bewijzen dat [Ibrahim Farisi] op de hoogte was dat er terroristen verbleven in het appartement dat [hij] samen met zijn broer ging schoonmaken”, zo lichtte Paule Somers van het federaal parket toe. Somers en haar collega’s laten dus de beschuldigingen jegens Ibrahim Farisi vallen.
En ook zijn broer Smail kan rekenen op mildheid. “Het is duidelijk dat [Smail wel] wist dat zijn appartement gebruikt werd door een terreurgroep”, zei het parket. “Maar het is niet bewezen dat hij wist dat die groep op het punt stond om een aanslag te plegen”. Dus ook Smail wordt niet langer beschuldigd door het parket van medeplichtigheid aan terreurmoord, maar wel nog van lidmaatschap van een terreurgroep. De maximumstraf daarvoor is 5 jaar cel.
Voor de 8 andere beschuldigden blijven de beschuldigingen inzake terreurmoord en poging tot terreurmoord wel nog staan. Met de bizarre verhaalwending hierboven is ineens ook een (vreemd) einde gekomen aan het pleidooi van de aanklagers. Hierna volgen de pleidooien van respectievelijk de slachtoffers en de verdediging. Een uitspraak wordt pas in juli verwacht.